QUICHE z BOBEM, POREM i BOCZKIEM

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Połączenie bobu z boczkim jest idealne! Ciekawym pomysłem może być wykorzystanie tych składników w tym wspaniałym wytrawnym cieście jakim jest kisz. Idealne jako przekąska lub kompletne danie. Smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno. Polecam!

  • 60 min

Składniki:

  • na ciasto brisée:
    200 g mąki
    130 g masła
    szczypta soli
    woda

    na farsz:
    ok.150-200 g młodego bobu
    100 g serka kanapkowego typu Philadelfia lub ricotty
    50 ml słodkiej śmietany 35%
    1 duże jajko
    1 mały por lub cebula
    oliwa z oliwek
    sól
    świeżo mielony pieprz
    50 g cieńkich plasterków boczku (może być lekko wędzony)

    dodatkowo:
    sucha fasola, cieciorka, soja itp. (potrzebna w trakcie pieczenia)
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Quiche z bobem, porem i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • QUICHE z BOBEM, POREM i BOCZKIEM
1. Przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli i kawałeczki masła, siekaj nożem lub zagniataj szybko rękami do momentu, aż wszystkie składniki się połączą (w razie potrzeba dodaj odrobinę wody). Uformuj kulę, przykryj przeźroczystą folią i wstaw na min. 30 min do lodówki do schłodzenia. Okrogłą formę o średnicy ok. 28 cm wyściel papierem do pieczenia lub dokładnie wysmaruj masłem. Rozwałkuj schłodzone ciasto i wyłóż nim formę, ponakłuwaj widelcem.
  • QUICHE z BOBEM, POREM i BOCZKIEM 2. Przykryj rozwalkowane ciasto papierem do pieczenia i wysyp fasolą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez 15 min.
  • 3. W międzyczasie w osolonej wodzie ugotuj do miękkości bób, a następnie dokładnie odcedź.
  • QUICHE z BOBEM, POREM i BOCZKIEM 4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy dodaj pokrojony drobno por, posól, dodaj odrobinę wody i podduś pod przykryciem do miękkości ( przez ok.5 minut), następnie dodaj ugotowany bób i i podsmaż przez kolejne 5 min. Przestudź.
  • QUICHE z BOBEM, POREM i BOCZKIEM 5. Przygotuj masę serowo­-jajeczną. W misce połącz jajko, serek, śmietankę, dopraw pieprze i odrobiną soli.
  • QUICHE z BOBEM, POREM i BOCZKIEM 6. Do tak przygotowanej masy dodaj podsmażony z porem bób i wymieszaj.
  • QUICHE z BOBEM, POREM i BOCZKIEM 7. Wyciągnij z pieca podpieczone ciasto, ściągnij papier z fasolą. Ciasto posyp bułką tartą.
  • QUICHE z BOBEM, POREM i BOCZKIEM 8. Teraz wylej masę jajeczną z bobem i piecz w piekarniku przez kolejne 15 min. Po tym czasie poukładaj na cieście cieniutko pokrojony boczek i dokończ pieczenie (można włączyć funkcję grilla, w ten sposób boczek stanie się chrupiący). Poczekaj aż lekko przestygnie i podawaj.Buon Appetito!

Porady

Fasola w trakcie 1 fazy pieczenia ciasta służy temu, aby nasz spód się nie podnosił w trakcie pieczenia i jednolicie sie upiekł.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bób Boczek Jajka Por Serek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować