Quesadilla wegetariańska - tortille ze szpinakiem i pieczarkami

4.76 (17 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Idealne na weekendowe śniadanie lub brunch.

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 placki tortille
    1 mała cebula
    1 ząbek czosnku
    3 pieczarki
    2 garście liści szpinaku
    1 kulka sera mozzarella
    50 g sera żółtego np. gouda
    pół łyżeczki płatków chilli
    sól
    pieprz
    szczypta przyprawy uniwersalnej
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

4.76 (17 ocen)

Quesadilla wegetariańska - tortille ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Quesadilla wegetariańska  - tortille ze szpinakiem i pieczarkami 1. Z podanych proporcji wyjdą 2 quesadille.
    Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na 3 łyżkach oleju. Stopniowo dodawać pokrojone drobno pieczarki. Jak będą lekko rumiane, dodać pokrojony szpinak i smażyć, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.

    Placek tortilli posmarować lekko olejem (0,5 łyżki) i na połowę placka nałożyć starty na dużych oczkach żółty ser. Poprószyć płatkami chilli w zależności, jak ostra ma być quesadilla. Na ser nałożyć farsz szpinakowo - pieczarkowy, następnie na farsz nałożyć rozdrobnioną mozzarellę i jeszcze raz posypać serem żółtym.
  • Quesadilla wegetariańska  - tortille ze szpinakiem i pieczarkami 2. Placek należy złożyć na pół, żeby przykryć farsz i włożyć do opiekacza grilowanego.
    Piec ok. 15 min. aż placek będzie miał brązowe prążki oraz ser się roztopi i sklei dwie połowy tortilli.
  • Quesadilla wegetariańska  - tortille ze szpinakiem i pieczarkami 3. Podawać na ciepło.
    Farsz może być dowolny. Świetnie pasują tu pomidory suszone lub papryka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Pieczarki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować