Quesadilla wegetariańska - tortille ze szpinakiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych proporcji wyjdą 2 quesadille.
Cebulę i czosnek pokroić i zeszklić na 3 łyżkach oleju. Stopniowo dodawać pokrojone drobno pieczarki. Jak będą lekko rumiane, dodać pokrojony szpinak i smażyć, aż szpinak zmięknie. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
Placek tortilli posmarować lekko olejem (0,5 łyżki) i na połowę placka nałożyć starty na dużych oczkach żółty ser. Poprószyć płatkami chilli w zależności, jak ostra ma być quesadilla. Na ser nałożyć farsz szpinakowo - pieczarkowy, następnie na farsz nałożyć rozdrobnioną mozzarellę i jeszcze raz posypać serem żółtym.
2.Placek należy złożyć na pół, żeby przykryć farsz i włożyć do opiekacza grilowanego.
Piec ok. 15 min. aż placek będzie miał brązowe prążki oraz ser się roztopi i sklei dwie połowy tortilli.
3.Podawać na ciepło.
Farsz może być dowolny. Świetnie pasują tu pomidory suszone lub papryka.
Komentarze