Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach

0 (0 ocen)

Warzywne i zdrowe kluski kładzione z kalafiora i fasolki szparagowej. W towarzystwie potrawki pomidorowej, utrzymanej w klimacie orientalnym, smakują wyśmienicie. Prawdziwa uczta nie tylko dla Jaroszy.

Składniki:

  • Kluski:
    1 mały kalafior (300 g)
    250 g fasolki szparagowej
    2 jajka
    1 szklanka kaszy manny
    1/2 szklanki mąki pszennej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Potrawka:
    800 g pomidorków koktajlowych (np. różnokolorowe)
    1 smukły por o długości 40 cm (100 g)
    5 łyżek oliwy
    1 łyżeczka oregano suszonego
    2 łyżeczki curry
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 1. Kalafior oczyścić i pokroić na małe kawałki, z fasolki odciąć końce. Warzywa gotować (można razem) ok. 15 min (do miękkości) w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić, a następnie zblendować. Piure przełożyć do miski, wbić jajka, wsypać kaszę. Po wymieszaniu, pozostawić na 20 - 30 min, by grysik napęczniał. Po tym czasie wsypać mąkę i zagnieść niezbyt twarde ciasto, doprawiając je do smaku solą i pieprzem.
  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 2. W garnku zagotować wodę z dodatkiem szczypty soli. Łyżką stołową kłaść porcie ciasta (porcja wielkości kopiastej łyżki stołowej). Lekko przemieszać. Gdy woda ponownie zacznie wrzeć, a kluski wypłyną na powierzchnię, gotować ok. 5 min.
  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 3. Kluski wyjąć łyżką cedzakową i zabezpieczyć przed wystygnięciem.
  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 4. W rondlu rozgrzać oliwę. Dołożyć oczyszczonego i posiekanego pora, wsypać oregano oraz curry. Smażyć 5 min, mieszając.
  • Kluski kalafiorowo - fasolkowe w pomidorach 5. Następnie dodać pomidorki pokrojone na połówki lub plastry. Dusić 10 - 15 min, co jakiś czas mieszając. Potrawkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Podawać gorącą razem z kluskami.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 20 klusek wielkości łyżki stołowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować