• 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pyzy

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1200g ziemniaków
    1 szkl mąki
    1 jajko
    1 łyżka maki ziemniaczanej
    500 g mięsa mielonego
    pół cebuli
    sól
    pieprz czarny
    pieprz ziołowy
    szczypta oregano
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pyzy

Pyzy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy i rozdzielamy na połowę.
    Jedną część gotujemy a drugą ścieramy na tarce o drobnych oczkach, następnie przekładamy w ściereczkę i wyciskamy cały płyn do naczynia. Po odstaniu odlewamy wodę zostawiając skrobię.
    Ziemniaki ugotowane odcedzamy, tłuczemy lub przeciskamy przez praskę i studzimy. Do ziemniaków dodajemy masę ziemniaczaną surową, jajko, mąkę i skrobię odstałą po starych ziemniakach. Można dodać jeszcze łyżkę maki ziemniaczanej jeśli ziemniaki nie są mączyste.
    Zagniatamy ciasto. Mięso mieszamy z drobno usiekaną cebulką i przyprawami.
    Nabieramy ciasto łyżką, rozklepujemy i nadziewamy łyżeczką mięsa. zaklejamy i formujemy równe kuliste pyzy otaczając w mące. Gotujemy w osolonym wrzątku ok 15 min od momentu zawrzenia.
    Podajemy ze skwarkami i zrumienioną cebulką
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować