Smakowite danie z jednego naczynia . Posiłkiem nasyci się cała rodzina na obiad lub wczesna kolację :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
500 g ziemniaków
300 g brukselki
2 łyżki masła
2 łyżki mleka 3,2 %
150 g boczku
150 g startego sera żółtego - u mnie morski
sól , pieprz czosnkowy , cukier do smaku
zielenina
Puree z ziemniaków z brukselką , serem żółtym i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Brukselkę oczyszczam , główkę nacinam na krzyż , wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli i cukru i bez przykrycia gotuję na pół twardo , odsączam na sicie .
Ziemniaki obieram , dotuje w osolonym wrzątku do miękkości , ubijam na gładko , doprawiam pieprzem czosnkowym , dodaję masło , mleko , mieszam , wykładam do naczynia do pieczenia . Ziemniaki posypuję połowa sera , wciskam brukselkę , posypuję wytopionym na suchej patelni boczkiem i pozostałym serem . Pure z brukselką , boczkiem i serem zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni .
Porady
Całość osypuję posiekaną zieleniną , podaję od razu :)
Komentarze