Puree z ziemniaków z brukselką , serem żółtym i boczkiem

5 (12 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smakowite danie z jednego naczynia . Posiłkiem nasyci się cała rodzina na obiad lub wczesna kolację :)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
    300 g brukselki
    2 łyżki masła
    2 łyżki mleka 3,2 %
    150 g boczku
    150 g startego sera żółtego - u mnie morski
    sól , pieprz czosnkowy , cukier do smaku
    zielenina
Wystaw ocenę:

5 (12 ocen)

Puree z ziemniaków z brukselką , serem żółtym i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Puree z ziemniaków , serem żółtym i boczkiem 1. Brukselkę oczyszczam , główkę nacinam na krzyż , wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli i cukru i bez przykrycia gotuję na pół twardo , odsączam na sicie .
    Ziemniaki obieram , dotuje w osolonym wrzątku do miękkości , ubijam na gładko , doprawiam pieprzem czosnkowym , dodaję masło , mleko , mieszam , wykładam do naczynia do pieczenia . Ziemniaki posypuję połowa sera , wciskam brukselkę , posypuję wytopionym na suchej patelni boczkiem i pozostałym serem . Pure z brukselką , boczkiem i serem zapiekam 25 minut w temperaturze 180 stopni .

Porady

Całość osypuję posiekaną zieleniną , podaję od razu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Brukselka Boczek wędzony Ser żółty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować