Chrzanowe pulpeciki w pomidorach

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne pulpeciki z wyraźnie wyczuwalną chrzanową nutą w sosie pomidorowym. Świetnie smakują podane z kaszą, makaronem lub ziemniakami.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Pulpeciki:
    -75 dag mięsa mielonego (u mnie z karczku)
    -2 małe jajka
    -2 łyżki bułki tartej (u mnie bezglutenowa)
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -1 łyżka chrzanu tartego
    -1 łyżeczka czosnku granulowanego
    -pieprz
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej do obtoczenia

    Sos:
    -1 l passaty pomidorowej
    -0,75 l bulionu
    -100 g masła
    -2 duże cebule
    -4 pomidory
    -1 łyżka przyprawy uniwersalnej naturalnej
    -1 łyżeczka cukru
    -1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej mielonej
    -pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne Pulpety

Chrzanowe pulpeciki w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso wrzucamy do miski i dokładnie zagniatamy ze wszystkimi składnikami na pulpeciki z wyjątkiem mąki ziemniaczanej. Formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującego się bulionu wymieszanego z passatą pomidorową. Gotujemy 20 minut.
  • 2 2. W tym czasie cebulkę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię z roztopionym masłem, obsypujemy przyprawą uniwersalną i smażymy na rumiano 5 minut od czasu do czasu mieszając. Po upływie 20 minut dodajemy do gotujących się pulpetów.
  • 3 3. Dodajemy też sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory, paprykę słodką i ostrą i cukier, dokładnie mieszamy.
  • 4 4. Gotujemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie sos w razie potrzeby doprawiamy jeszcze pieprzem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować