Waniliowy pudding z tapioki

4.5 (147 ocen)

  • 12 godz.

rewelacyjny deser lub danie śniadaniowe, którym można zastąpić zwykłe płatki na mleku.

  • 12 godz.

Składniki:

  • 1/2 szklanki perełek tapioki (użyłam tej mniejszej)
    2,5 szklanki mleka (może być np. kokosowe)
    1,5 szklanki wody
    3 łyżki syropu klonowego
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    mandarynki z puszki

Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery Pudding

Waniliowy pudding z tapioki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tapiokę moczymy przez noc w wodzie. Namoczoną gotujemy na mleku, do którego dodajemy syrop klonowy. Gotujemy około 15 minut
    (ja użyłam zwykłego mleka, ale można gotować na kokosowym wtedy zmienimy smak puddingu)
    Tapioka będzie gotowa kiedy zrobi się gęsta a ziarenka prawie przezroczyste.

    Do ugotowanego puddingu dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy i przekładamy do miseczek wyłożonych kawałkami mandarynek (ja wybrałam te z puszki,bo nie trzeba ich już obierać z białych błonek)
    Można dodać inne owoce lub np. rodzynki

    Jemy od razu na ciepło lub studzimy i dopiero podajemy. Mi osobiście bardziej odpowiada wersja na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tapioka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Egzotyczna Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować