Zupa porowo-pietruszkowa na mleku zagęszczonym z ziemniaczanym ciastkiem

0 (0 ocen)

Gęsta zupa z porów i zielonej pietruszki, o korzennym aromacie, z delikatnie słodkim posmakiem. Ciekawą formą dodatku są ciasteczka ziemniaczane z bazylią i sezamem. Danie niebanalne, smaczne i pożywne, a także niezawodny „rozgrzewacz” przy pochmurnej aurze.

Składniki:

  • Zupa:
    3 średnie pory (łącznie 500g)
    1 duża czerwona cebula (100g)
    2 – 3 ząbki czosnku
    1 pęczek natki pietruszki (4 kopiaste łyżki posiekanej)
    4 łyżki oliwy
    1 karton mleka zagęszczonego niesłodzonego 7,5% tłuszczu (v319ml/m340g)
    1 i ½ L bulionu warzywnego (6 szklanek)
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    szczypta chilli
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Ciastka:
    850 g ugotowanych, pogniecionych ziemniaków (ok. 3 szklanki)
    2 łyżki posiekanej bazylii
    100 g masła
    2 jajka
    1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki ziaren sezamu
    szczypta chilli
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa porowo-pietruszkowa na mleku zagęszczonym z ziemniaczanym ciastkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa porowo-pietruszkowa na mleku zagęszczonym  z ziemniaczanym ciastkiem 1. Przygotować ciastka - masło rozpuścić, wlać do ziemniaków i pognieść. Następnie dołożyć pozostałe składniki i wyrobić ręką, a powstałą masę doprawić do smaku solą. Z ciasta uformować 24 kulki, ułożyć je w formie (39 x 29) wyścielonej papierem do pieczenia.
  • Zupa porowo-pietruszkowa na mleku zagęszczonym  z ziemniaczanym ciastkiem 2. Piec 35 – 40 min (200 st. C).
  • Zupa porowo-pietruszkowa na mleku zagęszczonym  z ziemniaczanym ciastkiem 3. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić obrane i posiekane cebulę oraz czosnek. Pory oczyścić, przekroić wzdłuż na pół, następnie posiekać w plastry – dołożyć do zawartości garnka. Wsypać kolendrę, gałkę muszkatołową i chilli. Całość smażyć 10 min, co jakiś czas mieszając.
  • Zupa porowo-pietruszkowa na mleku zagęszczonym  z ziemniaczanym ciastkiem 4. Po tym czasie wlać bulion, całość doprowadzić do wrzenia. Zupę gotować 10 – 15 min. Do zawartości garnka wlać mleko, wsypać posiekaną zieleninę. Zupę ponownie zagotować, podgrzewać jeszcze ok. 5 min. Danie poprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Podana ilość składników zawiera orientacyjnie 6 porcji – po 4 ciastka na każdą porcję. Ciastka można przygotować z ziemniaków pozostałych z obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować