Połączenie ryby i orzechów może wydawać się nieco ekstrawaganckie, ale zapewniam, że warto zaryzykować, bo smaki idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszne i proste danie, polecam.
45 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 filety z pstrąga łososiowego lub łososia (każdy po 150-200 gram)
4 łyżki sosu sojowego
1/3 papryczki chilli
Skorka z ½ limonki
1 łyżeczka posiekanej natki kolendry
Sos orzechowy:
½ papryczki chilli
½ łyżeczki imbiru startego
1 łyżka sosu sojowego
Skórka z ½ limonki
1 łyżeczka soku z limonki
1,5 łyżki masła orzechowego
½ szklanki mleka kokosowego
Sól, pieprz
Pstrąg z sosem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pstrąga myjemy, osuszamy. W miseczce łączymy sos sojowy z posiekaną papryczką chilli, kolendra i skórą z limonki.
Tak przygotowaną marynatą zalewamy pstrąga i odstawiamy go na minimum 30 minut aby się zamarynował.
Zamarynowanego pstrąga przekładamy na papier do pieczenia, zawijamy je jak cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.
W międzyczasie do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego masło orzechowe, papryczkę chilli, imbir, skórkę i sok z limonki i sos sojowy. Wszystko podgrzewamy.
Jeśli chcemy bardzo gładki sos możemy go zblendować. Zblendowany sos gotujemy około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje a sos zgęstnieje.
Sos możemy doprawić do smaku sola i pieprzem. Upieczonego pstrąga serwujemy z sosem orzechowym i ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Komentarze