Pstrąg z sosem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Połączenie ryby i orzechów może wydawać się nieco ekstrawaganckie, ale zapewniam, że warto zaryzykować, bo smaki idealnie ze sobą współgrają tworząc pyszne i proste danie, polecam.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 filety z pstrąga łososiowego lub łososia (każdy po 150-200 gram)
    4 łyżki sosu sojowego
    1/3 papryczki chilli
    Skorka z ½ limonki
    1 łyżeczka posiekanej natki kolendry

    Sos orzechowy:
    ½ papryczki chilli
    ½ łyżeczki imbiru startego
    1 łyżka sosu sojowego
    Skórka z ½ limonki
    1 łyżeczka soku z limonki
    1,5 łyżki masła orzechowego
    ½ szklanki mleka kokosowego
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Sosy

Pstrąg z sosem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrąga myjemy, osuszamy. W miseczce łączymy sos sojowy z posiekaną papryczką chilli, kolendra i skórą z limonki.

    Tak przygotowaną marynatą zalewamy pstrąga i odstawiamy go na minimum 30 minut aby się zamarynował.

    Zamarynowanego pstrąga przekładamy na papier do pieczenia, zawijamy je jak cukierki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12-15 minut.

    W międzyczasie do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy do niego masło orzechowe, papryczkę chilli, imbir, skórkę i sok z limonki i sos sojowy. Wszystko podgrzewamy.

    Jeśli chcemy bardzo gładki sos możemy go zblendować. Zblendowany sos gotujemy około 10 minut, aż nadmiar płynu odparuje a sos zgęstnieje.

    Sos możemy doprawić do smaku sola i pieprzem. Upieczonego pstrąga serwujemy z sosem orzechowym i ryżem ugotowanym na sypko, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Pstrąg Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować