• 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Hummus narodził się w Libii i wędrował przez wiele krajów arabskich. Został rozpowszechniony na świecie za sprawą wegetarian i wegan. Dzięki dużej zawartości białka w ciecierzycy, która jest głównym składnikiem hummusu, świetnie zastępuje mięso w diecie. Do tego jest po prostu pyszny.

  • 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy – około szklanki suchej
    200g sezamu lub szklanka pasty tahini
    1/3 szklanki zimnej wody
    1/3 szklanki oliwy
    3 łyżki soku z cytryny
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka sody
    sól
    do posypania/polania: oliwa z oliwek, natka pietruszki, słodka papryka, czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Hummus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Hummus 1. Wieczór wcześniej ciecierzycę zalać zimną wodą. Zostawić na noc.
    Następnego dnia ciecierzycę odcedzić i opłukać, zalać świeżą wodą, dodać łyżeczkę sody i gotować przez około 40 minut do czasu, kiedy ziarenko cieciorki z łatwością będzie dało się rozgnieść w palcach. W czasie gdy gotuje się cieciorka przygotowujemy pastę sezamową. 200g ziaren prażymy przez chwilę na suchej patelni aż staną się szkliste i zacznie się unosić aromat sezamu. Ziarna nie powinny być brązowe bo pasta będzie gorzka.
  • hummus 2. Ziarna sezamu miksujemy w blenderze kielichowym. Najlepiej robić to pulsacyjnie lub w trybie 30 sekund miksowania 30 sekund przerwy. Na początku sezam będzie miał konsystencje mokrego piasku z czasem stanie się coraz bardziej płynny. Jeśli bardzo trudno się go miksuje można dodać łyżkę oleju sezamowego lub innego. Potrwa to kilka minut i wymaga mocnego blendera ale warto. Jeśli nie chcemy bawić się z sezamem możemy użyć szklanki gotowej pasty sezamowej tahini.
    Ugotowaną cieciorkę odcedzić, dodać pastę sezamową, sól, sok z cytryny i czosnek i wszystko zmiksować na bardzo gładką pastę. Początkowo miksuję się ciężko, warto to robić pulsacyjnie. Pasta powinna być bez grudek. Dodajemy powoli lodowatą wodę a następnie oliwę cały czas miksując przez kolejne 2-3 minuty aż całość zmieni się w jasny, gładki krem.
    Posypujemy ulubionymi dodatkami i polewamy oliwą. Najlepiej smakuje z podpieczonym chlebem wyjadany prosto ze słoika ;)

Porady

Jeśli ktoś nie ma chęci przygotowywać pastę sezamowa samodzielnie lub nie ma mocnego blendera można użyć gotowej pasty tahini.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować