Przetwory z ogórków

Ogórki to bogaty w sole mineralne składnik wielu przepisów, które przypominają o tym, jak bogata jest kuchnia polska. Przetwory z ogórków goszczą cały rok na naszych stołach. W Polsce uprawia się ich w niemal 20 tysięcy hektarów, a przetwory z nich przebijają popularnością nawet najbardziej wyszukane dodatki serwowane do posiłków. Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski obiad bez ogórków kiszonych lub sezonowych małosolnych?

Liczba przepisów: 829

4.56 (232 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ogórki konserwowe bez pasteryzowania

4.77 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Sałatka z kurczakiem

Jakie ogórki na przetwory?

Wybierając ogórki do przetworów należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, by były świeże, jędrne i najlepiej niezbyt duże. Ogórki zawierają dużo związków, które przywracają prawidłowe pH w przewodzie pokarmowym człowieka, czyli inaczej mówić odkwaszają organizm (z wyjątkiem ogórków konserwowych). To również cenne źródło błonnika pokarmowego (reguluje pracę układu pokarmowo) o niewielkiej ilości kalorii. Wybór surowca na przetwory z ogórków zależy w dużym stopniu od kalendarza wegetacji tej rośliny w Polsce.

Kiedy robić przetwory z ogórków?

Weki z ogórków można przygotować z dwu odmian – polnych oraz szklarniowych. W zależności od tego, na który rodzaj się zdecydujemy taki rodzaj przetworów powinniśmy brać pod uwagę. Do kwaszenia zdecydowanie lepiej nadają się ogórki polne (dostępne od lipca do początku września), zaś małosolne lepiej wyjdą z ogórków szklarniowych (dostępne od maja do lipca). Do przetworów z ogórków na zimę zdecydowanie najlepiej nadają się owoce z drugiej połowy zbiorów. Te młodsze częściej pękają lub robią się zbyt miękkie w słoikach. Dobre przepisy na przetwory z ogórków to gwarancja, że z owocu wydobyty zostanie jego orzeźwiający smak i charakterystyczny aromat. Weki z ogórków to świetny dodatek do dań obiadów lub przekąska sama w sobie.

Przepisy na przetwory z ogórków

Popularność przetworów z ogórków na zimę wynika z niewielkiego nakładu pracy i niezbyt drogiego surowca. Zaprawy z ogórków na zimę są umiarkowanie skomplikowane do wykonania i potrafią nadać całości nie tylko różnorodny smak, ale również wieloraki wygląd. Popularna mizeria do słoików może być podana w zalewie z octu jabłkowego albo wymieszana z jogurtem lub śmietaną, dzięki czemu każdorazowo stanowi inny w smaku dodatek do obiadu lub przekąskę. W obu wersjach będzie zdrowa i sycąca. Z kolei pyszne ogórki w zalewie octowej to niezwykle kolorowa przystawka z małych ogórków gruntowych z dodatkiem kolorowej papryki i cebuli. W zależności od zalewy (solnej lub octowej) będzie mniej lub bardziej kwaskawa lub ostra w smaku. Niewiele dodatków jest w stanie zastąpić pikantną sałatkę do obiadu podaną w postaci pysznych ogórków w ostrym ketchupie. Kruche i chrupiące plasterki ogórka marynowane w zalewie z dodatkiem ostrej papryki i ketchupu podkręcą apetyt każdemu dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw. Jednak chyba najbardziej popularnym ziołem, które kojarzy nam się z przetworami z ogórków jest pełen aromatu koper. Lekko ostre (dzięki dodatkowi papryczki peperoncini!) ogórki małosolne na koperku to orzeźwiająca propozycja na wiosenny stół. Dzięki dodatkowi typowych dla zaprawy z ogórków na zimę dodatków jak chrzan, czosnek czy ziele angielskie jest to nie tylko sycąca, ale przede wszystkim zdrowa przekąska. Doskonale poprawia pracę układu pokarmowego! Wyjątkowa propozycja do przetworów z ogórków – ostrzejsza od tej tradycyjnej – to zalewa musztardowa. W zależności od tego, na jaki stopień ostrości musztardy jako głównego składnika się zdecydujemy, taki efekt końcowy i smak zyskają weki z ogórków. Marynowane w ten sposób ogórki pokrojone w słupki to gotowy i smaczny dodatek do delikatnych dan mięsnych czy rybnych, który podkręci i wzbogaci smak proponowanych potraw. Odrobinę więcej przygotowań wymaga klasyczna sałatka szwedzka. Ogórki muszą być bowiem starte na tarce do warzyw na cieniutkie plasterki odpowiednio wcześnie oraz zalane wodą z solą i odstać minimum godzinę przed wekowaniem. Ta sałatka z dodatkiem marchewki to pożywna propozycja dla wszystkich, którzy cenią proste, ale smaczne wytrawiane dodatki do dań obiadowych.

To może cię zainteresować