Ciasto kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 10 osób

Ciasto przygotowane na dzisiejsze noworoczne spotkanie z rodzinką. W 100 g jest tylko 70 kcal więc można spokojnie się nim delektować, zapraszam:)

  • 60 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Biszkopt:

    1 jajko rozm. M
    2 białka
    50 g mąki pszennej
    10 g kakao
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa kokosowa:

    400 g jogurtu 2%
    180 g jogurtu 0%
    3 łyżeczki stevii
    50 g wiórków kokosowych
    150 ml mleka 1,5%
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa kawowa:

    400 g jogurt naturalny 2%
    140 g serka homogenizowanego 0%
    4 łyżeczki stevii
    3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki żelatyny

    Galaretka kawowa:

    400 ml wody
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    2 łyżeczki stevii
    2 łyżeczki żelatyny

    Forma 23,5*23,5 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Ciasto kostka obfitości kokosowo-kawowa wersja light - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1crbg6m 1. Biszkopt:
    Do miski przesiać mąke wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Do misy miksera wbić białka i ubijać je na sztywną pianę. Dodać żółtko i utrzeć całość. W dwóch partiach dodać sypkie składniki i dokładnie ale delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Przelać do formy, piec w 180 st około 20 min do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić.
  • image-0am2k6u 2. Masa kokosowa:
    Do rondelka wlać mleko, dodać wiórki i postawić na średnim ogniu. Gotować aż masa zgęstnieje. Często mieszać, aby się nie przypaliło. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • image-29o3jjg 3. Do miski przelać oba jogurty, dodać stevię i dokładnie wymieszać. Dodać ostudzone wiórki i znów wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, lekko przestudzić. Cienki strumieniem wlewać ją do masy kokosowej i dokładnie wymieszać aby nie utworzyły się grudki. Odstawić na około 5-10 min do lodówki.
  • image-0vmcfxj 4. W tym czasie w 1/4 szklance wrzątku rozpuścić kilka kropel aromatu waniliowego. Nasączyć biszkopt. Następnie ostrożnie wylać masę kokosową. Odstawić do lodówki na godzinę.
  • 5. Masa kawowa:
    Do miski przelać jogurt, dodać serek, stevię oraz kawę rozpuszczalną. Dokładnie wymieszać, aby kawa się rozpuściła. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku, lekko przestudzić. Cienki strumieniem wlewać ją do masy kokosowej i dokładnie wymieszać aby nie utworzyły się grudki. Odstawić na około 5-10 min do lodówki. Następnie wyjąć, ponownie dobrze wymieszać i ostrożnie wylać na masę kokosową. Odstawić do lodówki na kolejną godzinę.
  • 6. Galaretka kawowa:
    W misce dokładnie wymieszać wrzątek, stevię kawę rozpuszczalną. Dodać żelatynę i po raz kolejny porządnie wymieszać. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdy to nastąpi wstawić galaretkę na 10 min do lodówki a potem ostrożnie przelać ją na kawową warstwę. Odstawić do lodówki na całą noc.
    Przed podaniem pokroić w małą kostkę.
    Smacznego!

Porady

Oczywiście stevię można zastąpić takim cukrem jaki lubimy lub używamy, dostosując słodycz do swojego gustu. Ja proponuję do masy koksowej dodać 2 łyżki cukru pudru, do kawowej 3 łyżki cukru pudru a do galaretki 3 łyżeczki cukru trzcinowego

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować