duży karp około 2 kg lub więcej
2 plastry chałki
2 białka
2 cebule
2 łyżki masła
2 łyżki rodzynek
mleko do namoczenia chałki
sól
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz
Rolada z karpia z dwójką w tle - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.zdejmujemy z karpia filety ze skórą, warstwa mięsa około 1 cm. Lekko solimy.zszywamy tworząc worek.obieramy resztę mięsa, cebulę siekamy i złocimy na maśle, chałkę moczymy chwilę w mleku, odciskamy. Rodzynki moczymy w wodzie i również odciskamy. Mięso, cebulę i chałkę mielimy w maszynce. Dodajemy ubite na pianę białka, sól, pieprz i rodzynki, wyrabiamy masę. Farsz nakładamy do zszytej ryby, zaszywamy koniec. Owijamy w bawełnianą ściereczkę. Zawijamy jak cukierek i zawiązujemy na końcach. Wkładamy do osolonej wody z dodatkiem soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Gotujemy około 40 minut na małym gazie. Studzimy w ściereczce.
Porady
z mięsa na farsz które nam zostanie możemy wykonać pulpety i podać je z dowolnym sosem, np koperkowym
Komentarze