Chrupiące kulki z mielonego kurczaka

5 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Dzisiaj zaserwowałam moim bliskim kulki z mielonego mięsa z kurczaka, panierowane w bułce tartej i smażone na rozgrzanym oleju.
Kulki chrupiące, kruche o delikatnym smaku wyszły pyszne.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • filet z kurczak około 350 g,
    śmietana 50 ml,
    masło świeże 10 g,
    sól ziołowa do smaku,
    pieprz świeżo mielony do smaku,
    przyprawa uniwersalna do smaku,
    czosnek przeciśnięty przez praskę 2 ząbki,
    wódka czysta 10 g,
    bułka tarta 2 - 3 łyżki + do panierowania,
    olej do smażenia,
Wystaw ocenę:

5 (142 ocen)

Zobacz również:

Bułki Wódki Przekąski

Chrupiące kulki z mielonego kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące kulki z mielonego kurczaka 1. Filet z kurczaka oczyścić z błonek, umyć, osuszyć i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego filetu dodać, śmietanę, świeże masło, wódkę oraz przyprawy. Wyrobić na jednolitą, gładką masę.
    Na koniec dodać nie wielką ilość bułki tartej.
    Gotową masę nabierać dużą łyżką, obtaczać ( panierować) w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony.

    Podawać do obiadu lub jako smaczną przekąskę.

Porady

Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.34 (183 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Chrupiące kotleciki z kurczaka

To może cię zainteresować