Szakszuka z ciecierzycą i cukinią

4.5 (184 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Danie które doskonale spisze się zarówno na śniadanie jak i obiad.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ok 15 pieczarek
    1 średnia cebula
    1 cukinia
    ½ gotowanej lub pieczonej ciecierzycy (można użyć konserwowej)
    1 papryka czerwona
    2 ząbki czosnku
    1 duża puszka pomidorów
    2 łyżki przecieru pomidorowego
    3 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    Przyprawy:
    Sól, pieprz, tymianek, oregano, bazylia
    Pęczek natki pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki Przekąski Szakszuka

Szakszuka z ciecierzycą i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Pieczarki myjemy, kroimy na ćwiartki i podsmażamy z odrobiną soli. Gdy woda znacznie odparuje dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, obraną i pokrojoną cukinię, ciecierzycę oraz posiekaną drobno cebulę. Gdy warzywa zmiękną przekładamy pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy. Doprawiamy przyprawami do smaku. Łyżką robimy wgłębienia i w każde wbijamy jajko. Doprawiamy je solą oraz pieprzem. Posypujemy połową posiekanej natki pietruszki. Przykrywamy patelnię i smażymy do lekkiego ścięcia się jajek. Gotową potrawę posypujemy resztą natki. Podajemy na ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Papryka Pomidor Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować