Oponki serowe z nutellą

5 (1 ocen)

  • 16 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio wpadłam w szał i codziennie robię oponki, pączki, chrusty. Te z polewą z nutelli zniknęły szybciej niż myślałam. Serdecznie polecam, bo są przepyszne, mięciutkie wprost rozpływają się w buzi.

  • 16 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g zmielonego sera białego
    2 łyżeczki płaskie sody oczyszczonej
    2 szklanki mąki pszennej
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżki wódki lub octu
    3 żółtka

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    mały słoik nutelli
    1/2 szklanki mleka
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Oponki Mus czekoladowy

Oponki serowe z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać przesianą mąkę, dodać biały ser, żółtka, cukier puder, sodę, śmietanę oraz wódkę. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkować na grubość 1,5cm i wycinać od szklanki kółka a od kieliszka wyciąć dziurkę.
  • 2. W garnku rozgrzać olej do 175 stopni i smażyć oponki z dwóch stron po kilka sekund. Gotowe układać na papierowym ręczniku. Nutellę przełożyć do miski i dodać mleko, podgrzać w kuchence mikrofalowej kilka sekund, wymieszać na płynną polewę.
  • 3. Oponki maczać w nutelli i posypać kolorową posypką. Odstawić do zastygnięcia.

Porady

Z podanej porcji otrzymałam 23 duże i ładne oponki w polewie nutella.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować