Zapiekane tortille z pieczarkami i grillowanym kurczakiem w świeżych ziołach

4.51 (142 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tortilla przygotowana w ten sposób jest świetną propozycją na pyszną kolację a nawet obiad jeśli podamy z dodatkiem świeżych warzyw. Idealnie odegra rolę przystawki na domówce czy pikniku wystarczy podać do niej ulubione sosy. Smakuje równie dobrze na ciepło- wyjęta prosto z piekarnika jak i podana na zimo.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 placków tortilli pszennej
    2 pojedyncze piersi z kurczaka
    4 łyżki oleju rzepakowego z czosnkiem
    2 łyżki posiekanej bazylii
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 łyżki posiekanego kopru
    1 łyżka słodkiej paryki mielonej
    pieprz czarny świeżo mielony
    sól morska świeżo mielona
    0,5 kg. tartego sera żółtego
    1 duża cebula
    0,5 kg pieczarek
    sól,pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (142 ocen)

Zapiekane tortille z pieczarkami i grillowanym kurczakiem w świeżych ziołach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane tortille z pieczarkami i grillowanym kurczakiem w świeżych ziołach 1. Umyte, osuszone mięso nasmarować olejem rzepakowym z czosnkiem, oprószyć solą i pieprzem oraz posypać słodką papryką i posiekanymi ziołami.
    Odstawić na min. 2 godz do lodówki ( a najlepiej na noc)
    Zamarynowane mięso grillować na rumiano z obu stron.
  • Zapiekane tortille z pieczarkami i grillowanym kurczakiem w świeżych ziołach 2. Cebulę posiekać drobno, obrane pieczarki pokroić w pół plastry.
    Na patelni rozgrzać masło klarowane , zeszklić cebulę, dodać pieczarki, dusić do odparowania płynu.
    W między czasie doprawić solą i pieprzem.
  • Zapiekane tortille z pieczarkami i grillowanym kurczakiem w świeżych ziołach 3. Grillowanego kurczaka pokroić w plastry a następnie w paski.
    Na 3 tortillach ułożyć składniki: tarty ser żółty, pieczarki, paski kurczaka oraz ponownie ser, każdy placek przykryć kolejnym.
    Piec o 25 min w piekarniku nagrzanym do 150 st aż ser się rozpuści a tortilla będzie delikatnie chrupiąca ( trzeba uważać aby nie przepiec tortilli , inaczej zrobi się sztywna i nie apetyczna)
    Gotowe plaski pokroić na dowolną ilość trójkątów (u mnie każdy na 4) podawać na zimno lub na ciepło z dodatkiem ulubionych sosów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować