Sajgonki zastępcze

0 (0 ocen)

  • 20 min

Narobiłam sobie smaku na Sajgonki mając w domu połowę składników .Nie dałam się jednak odwieść od ich zrobienia .

  • 20 min

Składniki:

  • 12 płatów papieru ryżowego do sajgonek
    5 dag mięsa mielonego z indyka
    1 jajko
    3 dag suchego makaronu nitki - ryżowego bez gotowania
    środek jędrnej sałaty ( średnica ok. 4 cm)
    3 łyżki konserwowego bambusa pokrojonego w cienkie słupki
    2 łyżki utartej na tarce ( grube oczka ) lub za pomocą drapaka do robienia julienki z warzyw marchewki
    kawałek białej i kawałek zielonej części pora
    olej z pestek winogron
    sos słodko kwaśny chili
    sól
    pieprz mielony
    papryka mielona curry
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Przystawki Przekąski

Sajgonki zastępcze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmażanie farszu 1. Rozgrzać na patelni lub w woku olej ( 3 łyżki ). Wrzucić marchew , mięso, por i smażyć mieszając by straciły posmak surowizny. Dorzucić pociętą w paski sałatę , odsączony bambus- zamieszać . Posypać przyprawami. Wlać roztrzepane jajko i smażyć aż jajko się zetnie ( mieszając ).
  • Farsz do sajgonek mieszanie 2. W miseczce zalać wrzątkiem makaron ryżowy. Odstawić na 5 minut. Odcedzić.
    Wymieszać makaron z zawartością patelni.
  • zawijanie pierwszej warstwy sajgonek 3. Zwilżać w kolejności papier ryżowy ( 6 płatów ) układając na ściereczce kuchennej . Na środku krążka papieru ryżowego układać porcję farszu . Zawinąć sajgonki zakładając lewy i prawy bok - a potem rolując jak krokiety. Odłożyć
  • Drugie zawijanie sajgonek 4. Ponownie zwilżać sukcesywnie następne 6 płatów. I jeszcze raz zawijać każdą sajgonki tak jak poprzednio.
  • smażenie sajgonek - pierwsza tura 5. W rozgrzać olej do głębokiego smażenia Włożyć sajgonki i smażyć chwilę aż się lekko podsmażą .
  • sajgonki usmażone pierwszy raz 6. Wyjąć. Odsączyć na ręczniku kuchennym .Poczekać aż przestygną .
  • druga faza smażenia sajgonek 7. Przed podaniem ponownie włożyć w gorący olej. Dosmażyć. Odsączyć.

Porady

Podawać z słodko-kwaśnym sosem chili . Można obok położyć 6 liści sałaty ( umyte osuszone z usuniętymi twardymi nerwami ) i potem jeść sajgonki biorąc każdą owiniętą w liść sałaty i tak maczać w sosie do sajgonek ( słodko-kwaśny chili ).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fusion Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować