Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym

4.5 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Tak przygotowane krokiety nie wymagają smażenia naleśników!

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 sztuk makaronu cannelloni
    500g mięsa mielonego z szynki
    1 czerwona cebula
    3 łyżki bułki tartej + do panierowania
    ½ szklanki mąki pszennej
    2 małe jajka
    Sól, pieprz do smaku
    Olej rzepakowy do smażenia

    Składniki na sos pieczarkowy:
    300g pieczarek
    1 cebula
    3 płaskie łyżki mąki pszennej
    200ml wody
    100g śmietany 18%
    ½ płaskiej łyżeczki pieprzu
    ½ płaskiej łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Mięsne krokiety cannelloni z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron cannelloni wrzucamy do gotującej się wody na 1½ minuty. Odcedzamy i osuszamy, a następnie układamy w odstępach obok siebie na wysypanej mąką desce.
    Mięso doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy bułkę tartą. Gotowym nadziewamy obgotowane i przestudzone rurki makaronowe. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na dużej ilości rozgrzanego tłuszczu, ale na małym ogniu, tak by makaron jeszcze troszkę zmiękł, a „krokiety” nie były przypalone.

    Sos- Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i zalewamy 150ml wody z łyżką masła. Gotujemy na wolnym ogniu dodając w międzyczasie posiekaną drobno cebulę. Śmietanę mieszamy z odrobiną pieczarkowego wywaru i dodajemy do całości. Mąkę rozrabiamy w 50ml zimnej wody, łączymy z 50 ml wywaru i dolewamy do sosu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

    Krokiety podajemy na ciepło polane sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Panierka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować