Przepis banalny i prosty ale jednak wyjątkowy. Mam do niego sentyment ponieważ podkresla on moje rosyjskie korzenie. Przechodzi z matki na córkę od lat. Częstuję nim każdego kto zagości w mym domu.
Babeczki rosyjskie! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dwie miski. W jednej łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej kefir, jaja, masło.
2.Zawartość drugiej miski przelać do pierwszej, wymieszać. Na koniec zetrzeć mleczną czekoladę i znów porządnie wymieszać.
Zawartośc przelać równo do foremek. Foremki ustawić na blaszce.
3.Całość piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4.Gdy babki będą już złociste i pulchne wyciągamy je z piekarnika. Odczekujemy pół godziny aż wystygną i malujemy, zdobimy do woli. Ja robię takie babki na urodziny mojej mamy Gosi. To hit u nas w domu ;o)
Komentarze