Babeczki rosyjskie!

4 (1 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepis banalny i prosty ale jednak wyjątkowy. Mam do niego sentyment ponieważ podkresla on moje rosyjskie korzenie. Przechodzi z matki na córkę od lat. Częstuję nim każdego kto zagości w mym domu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 2.5 szklanki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - masło: 120 gramów
    - jajka: 2 sztuki
    - kefir: 1 szklanka
    - sól: 1 szczypta
    - mleczna czekolada: 100 gramów
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Babeczki rosyjskie! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dwie miski. W jednej łączymy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugiej kefir, jaja, masło.
  • 2. Zawartość drugiej miski przelać do pierwszej, wymieszać. Na koniec zetrzeć mleczną czekoladę i znów porządnie wymieszać.
    Zawartośc przelać równo do foremek. Foremki ustawić na blaszce.
  • 3. Całość piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 4. Gdy babki będą już złociste i pulchne wyciągamy je z piekarnika. Odczekujemy pół godziny aż wystygną i malujemy, zdobimy do woli. Ja robię takie babki na urodziny mojej mamy Gosi. To hit u nas w domu ;o)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier Jajka Mąka Masło Proszek do pieczenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować