Miłosne naleśniczki

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób

Pyszny deser dla ukochanej osoby. Serek mascarpone + mięta dają wyjątkowy smak.

  • Dla 10 osób

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    PORCJA NA OKOŁO 8-10 NALEŚNIKÓW
    1 I 1/4 SZKLANKI MĄKI
    1 JAJKO
    1 I 1/4 SZKLANKI MAŚLANKI
    1/4 SZKLANKI CUKRU PUDRU
    CZUBATA ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    1 ŁYŻECZKA SODY
    SZCZYPTA SOLI
    1/4 SZKLANKI OLIWY

    NADZIENIE:
    2 JAJKA - ODDZIELNIE ŻÓŁTKA I BIAŁKA
    250 GRAM SERKA MASCARPONE
    4 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
    LISTKI ŚWIEŻEJ MIĘTY
    KAKAO DO POSYPANIA

    SOS:
    250 - 300 ML ŚMIETANKI KREMOWEJ 30%
    TABLICZKA CZEKOLADY DESEROWEJ ( POŁAMANEJ W KOSTECZKI )
    5 ŁYŻEK MASŁA
    2 ŁYŻKI CUKRU PUDRU
    1 ŁYŻECZKA CYNAMONU
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes Naleśniki Jajko

Miłosne naleśniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • serek mascarpone 1. WYKONANIE:
    W BLENDERZE MIKSUJĘ WSZYSTKIE SKŁADNIKI NA GŁADKĄ MASĘ (KONSYSTENCJA GĘSTEJ ŚMIETANY).
    ROZGRZEWAM PATELNIĘ I NA ŚREDNIM OGNIU SMAŻĘ PANCAKES.

    PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE: UCIERAMY ŻÓŁTKA Z 3 ŁYŻKAMI CUKRU PUDRU NA PUSZYSTY KREM. DODAĆ SER I DROBNO POKROJONE LISTKI MIĘTY - CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.
    BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ MASĘ DODAJĄC POZOSTAŁĄ 1 ŁYŻKĘ CUKRU PUDRU. PO UBICIU POŁĄCZYĆ Z MASĄ Z ŻÓŁTEK I SERA.
    WŁOŻYĆ DO LODÓWKI DO CZASU, AŻ BĘDZIEMY SMAROWAĆ NALEŚNIKI.
    SOS: W MAŁYM RONDELKU ZAGOTOWUJEMY 250 ML ŚMIETANKI, ZDEJMUJEMY Z OGNIA I DODAJEMY KAWAŁKI CZEKOLADY. ODSTAWIAMY NA 5 MINUT, NASTĘPNIE DODAJEMY CUKIER I MASŁO.
    WYMIESZAĆ NA GŁADKI SOS.
    DODAĆ CYNAMON.
    NALEŚNIKI PODGRZAĆ POSMAROWAĆ MASĄ SEROWĄ, POSYPAĆ KAKAO PRZEZ SITKO.
    POLAĆ GORĄCYM SOSEM.
    OZDOBIĆ MIĘTĄ.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować