Żurek tradycyjny

4 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Polecam wam pyszny i naturalny żurek z grzybkami i kiełbaską taki żurek zawsze babcia nam robiła na śniadanie w sobotę kiedy było wolne od szkoły i pamiętam ten smak do dziś :)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • butelka żuru naturalnego 500 ml
    laska kiełbasy toruńskiej
    garść prawdziwków
    przyprawa uniwersalna
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Zupy Żurek Żur Dania główne

Żurek tradycyjny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W garnku zagotowujemy wodę ok. 3 litry dodajemy pokrojone na drobno prawdziwki oraz przyprawę uniwersalną ok. pół łyżeczki, posiekany ząbek czosnku, grzyby gotujemy do miękkości
  • 2. Następnie żurek wylewamy z butelki i energicznie mieszamy trzepaczką, wlewamy do wrzącego wywaru i doprowadzamy do wrzenia gotujemy ok 5 minut
  • 3. Kiełbasę kroimy na plastry i wrzucamy do żurku, wyłączamy, doprawiamy do smaku solą lub pieprzem

Porady

Żurku użyłam w butelce szklanej z firmy Vortumnus

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Prawdziwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować