Placuszki z kwiatem czarnego bzu podane z sosem truskawkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kwiaty czarnego bzu wypłukać pod letnią wodą, układać na papierze aby obeschły.
Z mąki, jajka, mleka, oleju rzepakowego, 2 łyżek cukru, szczypty soli zrobić ciasto.
Gotowe ciasto przelać do foremek na muffinki (na wysokość około 1,5cm, moje foremki są sylikonowe, placuszki od nich łatwo odchodzą). Powkładać do ciasta kawałki kwiatów czarnego bzu, można również wsadzić kawałek truskawki. Piec w 180 stopniach przez 20 min.
Następnie wyciągnąć ciasteczka, poczekać aż lekko przestygną i podsmażyć na suchej patelni aby były bardziej chrupiące z wierzchu. Zdjąć z patelni i poczekać aż ostygną.
Truskawki ugnieść z 2 łyżkami cukru, przelać do miseczek, włożyć do nich placuszki, udekorować poziomką i miętą.
Komentarze