Pierogi z poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy na stolnicę.
Robimy wgłębienie, wbijamy
jajko i wlewamy tyle
wody, aby otrzymać gładkie
ciasto
2.Poziomki przebieramy i płuczemy
na sicie. Dokładnie
osączamy. Najładniejsze owoce
odkładamy do dekoracji.
3.Ciasto cienko rozwałkowujemy
(na ok. 2 mm). Szklanką
wycinamy kółka.
4.Na ciasto nakładamy po
kilka poziomek i posypujemy
odrobiną cukru. Następnie
składamy na pół i starannie sklejamy brzegi, formując
pierogi.
5.W dużym garnku zagotowujemy
wodę ze szczyptą soli
i olejem. Wkładamy pierogi,
mieszamy drewnianią łyżką
i gotujemy na średnim ogniu.
Gdy wypłyną, gotujemy 2-3
minuty. Wyjmujemy, osączamy
i wykładamy na talerz. Polewamy
jogurtem i dekorujemy
poziomkami.
Porady
Ugotowane pierogi możemy też okrasić zrumienioną na maśle bułką tartą.
Komentarze