Pierogi z poziomkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W moim domu wszyscy przepadają za pierogami z owocami. To najlepszy posiłek na upalne dni.

Składniki:

  • ● 3 szkl. mąki pszennej
    ● jajko
    ● 1/2 kg poziomek
    ● sól
    ● łyżka oleju
    ● cukier
    ● jogurt o smaku poziomkowym lub truskawkowym
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Ciasto na pierogi

Pierogi z poziomkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę.
    Robimy wgłębienie, wbijamy
    jajko i wlewamy tyle
    wody, aby otrzymać gładkie
    ciasto
  • 2. Poziomki przebieramy i płuczemy
    na sicie. Dokładnie
    osączamy. Najładniejsze owoce
    odkładamy do dekoracji.
  • 3. Ciasto cienko rozwałkowujemy
    (na ok. 2 mm). Szklanką
    wycinamy kółka.
  • 4. Na ciasto nakładamy po
    kilka poziomek i posypujemy
    odrobiną cukru. Następnie
    składamy na pół i starannie sklejamy brzegi, formując
    pierogi.
  • 5. W dużym garnku zagotowujemy
    wodę ze szczyptą soli
    i olejem. Wkładamy pierogi,
    mieszamy drewnianią łyżką
    i gotujemy na średnim ogniu.
    Gdy wypłyną, gotujemy 2-3
    minuty. Wyjmujemy, osączamy
    i wykładamy na talerz. Polewamy
    jogurtem i dekorujemy
    poziomkami.

Porady

Ugotowane pierogi możemy też okrasić zrumienioną na maśle bułką tartą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Poziomki

Notka redakcyjna

PPWS_07-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować