Truskawkowo-twarożkowy tort naleśnikowy

5 (2 ocen)

  • 25 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Przepyszny deser na zimno :) Polecam dla wszystkich miłośników naleśników. 

  • 25 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO

    mąka - 2 szklanki

    mleko - około 3 szklanki

    jajko - 3 sztuki

    cukier - 2,5 łyżki

    proszek do pieczenia - 1/3 łyżeczki

    olej do smażenia

    DODATKOWO

    szklanka truskawek

    poziomki - do dekoracji

    ser biały- 600 gram

    cukier kryształ - 3-4 łyżki

    cukier waniliowy- 1 sztuka
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Truskawkowo-twarożkowy tort naleśnikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO:Mleko przelewamy do miski. Dodajemy do niego pozostałe składniki ciasta i dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto wylewamy porcjami na rozgrzany olej i smażymy naleśniki z obu stron do zrumienienia.
    Truskawki myjemy i osuszamy. Ser przekładamy do malaksera lub pojemnika w którym będziemy go miksować. Dokładamy do niego żółtka oraz cukier waniliowy. Dokładnie miksujemy całość.

    Jeśli ser jest twardy można dodać odrobinę mleka. Pozostały mus pozostawiamy, będzie on potrzebny do podania tortu. Ja zmieszałam go z truskawkami na jednolitą masę.
    Ser ponownie miksujemy, ewentualnie dosładzamy do smaku.
    Usmażone naleśniki przekładamy przygotowanym serem. Pomiędzy każdą warstwę naleśników dajemy po kilka świeżych truskawek.
    Gotowy tort dekorujemy świeżymi poziomkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Truskawki Twaróg Poziomki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować