Są jednak takie dania, które wymagają ode mnie minimum czasu pozwalając uzyskać efekt wow. Jednym z takich dań jest makaron udon z kaczką, który znika tak samo szybko jak się go przygotowuje - polecam.
30 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
1 opakowanie gotowego makaronu udon
1 kapusta pak choi
½ łyżeczki startego imbiru
1 łyżka powideł śliwkowych
2 łyżki sosu hoisin
½ papryczki chilli
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 filet z kaczki
Sól, pieprz
Makaron udon z kaczką w sosie śliwkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu – odcedzamy, odstawiamy.
Kaczkę myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem. Kaczkę kładziemy na patelnie skórką do dołu i smażymy 6-8 minut, następnie przekręcamy na drugą stronę i mszymy kolejne 4-6 minut. Przekładamy kaczkę na deskę do krojenia i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęła.
Na patelnie wlewamy łyżkę oliwy i przesmażamy na niej imbir i chilli. Kiedy z patelni zacznie unosić się zapach przypraw dodajemy powidła śliwkowe i sos hoi sin, wlewamy odrobinę wody i wszystko starannie mieszamy. Dodajemy odcedzony makaron i listki kapusty pak choi – przesmażamy 1 minutę. Makaron doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Filet z kaczki kroimy na plasterki dokładamy do makaronu- nakładamy na 2 miseczki. Makaron posypujemy szczypiorkiem i chilli i serwujemy.
Komentarze