Te bułeczki przygotujecie w 20 minut, są pyszne, lekkie i delikatne, śliwki rozpływają się w ustach a dodatek powideł i cynamonu czyni je niesamowicie świątecznymi. Idealne na świąteczne śniadanie.
Ekspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawiamy na 210 stopni z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
2.Mąkę mieszamy z cynamonem i przyprawą, dodajemy rodzynki, cukier, łączymy. Do mieszanki dodajemy śmietanę i oliwę, łączymy łyżką aż powstaną grudki.
Dolewamy mleko i wyrabiamy ręką do połączenia składników, ok. 3 minut.
3.Ciasto dzielimy na pół, czynność powtarzamy dwukrotnie.
4.Każdą z ośmiu części ciasta formujemy w placuszek układamy na nim śliwkę, łyżkę powideł i sklejamy.
Jeśli chcemy uzyskać ciekawy efekt 4 bułeczki możemy skleić tylko częściowo.
Komentarze