Ekspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i suszoną śliwką

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Te bułeczki przygotujecie w 20 minut, są pyszne, lekkie i delikatne, śliwki rozpływają się w ustach a dodatek powideł i cynamonu czyni je niesamowicie świątecznymi. Idealne na świąteczne śniadanie.

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka pełoziarnista 1850: 15 dekagramów
    - mąka tortowa: 14 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 dekagram
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - mleko: 200 mililitrów
    - oliwa z oliwek: 0.25 szklanki
    - śmietana 18%: 0.25 szklanki
    - cynamon: 1.5 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 1.5 łyżeczki
    - rodzynki: 2 łyżki
    - cukier brązowy (można zastąpić białym): 2 łyżki
    - powidła śliwkowe: 8 łyżeczek
    - śliwki suszone bez pestek: 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Powidła Powidła śliwkowe

Ekspresowe świąteczne bułeczki z powidłami i suszoną śliwką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawiamy na 210 stopni z termoobiegiem. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
  • 2. Mąkę mieszamy z cynamonem i przyprawą, dodajemy rodzynki, cukier, łączymy. Do mieszanki dodajemy śmietanę i oliwę, łączymy łyżką aż powstaną grudki.
    Dolewamy mleko i wyrabiamy ręką do połączenia składników, ok. 3 minut.
  • 3. Ciasto dzielimy na pół, czynność powtarzamy dwukrotnie.
  • przed pieczeniem 4. Każdą z ośmiu części ciasta formujemy w placuszek układamy na nim śliwkę, łyżkę powideł i sklejamy.
    Jeśli chcemy uzyskać ciekawy efekt 4 bułeczki możemy skleić tylko częściowo.
  • 5. Wkładamy do pieca i pieczemy 12 minut
  • BUłeczki świąteczne 6. Przed podaniem możemy obsypać je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Cynamon Bakalie Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Polska Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować