Wegetariańska pita z halloumi

3 (3 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Placki pita nadziewane grillowanym serem halloumi i warzywami. Pity można przygotować również na patelni grillowej.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 placki pita
    250 g sera halloumi
    1 papryka
    1 ogórek
    200 g pieczarek
    1 awokado
    1 sałata rzymska
    Olej do smażenia

    Sos jogurtowy
    150 g greckiego jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka ostrej musztardy
    1 łyżeczka gęstego octu balsamicznego
    Zioła: suszony rozmaryn, kolendra, tymianek
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

3 (3 ocen)

Zobacz również:

Potrawy na grilla

Wegetariańska pita z halloumi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser halloumi pokrój w 0,5 cm grubości plastry. Paprykę i awokado pokrój w słupki. Ogórka wyszoruj i pokrój w plastry. Sałatę umyj i osusz, porozdzielaj liście. Pieczarki pokrój w plastry.
    2. Na sos jogurtowy wymieszaj wszystkie składniki.
    3. Patelnię grillową posmaruj cienko olejem i dobrze rozgrzej. Placki pita grilluj z każdej strony po 1-2 minuty. Odłóż i przykryj folią aluminiową by były ciepłe. Na tej samej patelni usmaż ser, też każda ze stron po ok. 1-2 minuty. Pieczarki również krótko zgriluj. Posyp solą i pieprzem.
    4. Placki pita posmaruj wewnątrz sosem jogurtowym, nadziej sałata, serem i warzywami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować