Grillowany kurczak słodko-kwaśny

0 (0 ocen)

Słodko-kwaśny grillowany kurczak z wyczuwalnym aromatem cebuli i sosu sojowego smakuje bardzo oryginalnie. Jego ciekawy smak przełamie nudę zwykłego fileta. Przepis Andrzeja Grummicha po moich zmianach.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
    2-3 cytryny
    2 białe cebule
    3 ząbki czosnku
    400ml piwa
    150ml ciemnego sosu sojowego
    2-3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kurczak z grilla Grill

Grillowany kurczak słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Grillowany kurczak słodko-kwaśny 1. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy każdego na 2-3 porcje. Kurczaka umieszczamy w garnku i zalewamy sokiem niewyciśniętym z cytryn. Mieszamy tak aby sok pokrył dokładnie mięso. Jeśli wolimy bardziej wyrazisty, kwaśny smak użyjmy 3 szt cytryny, jeśli bardziej delikatny wystarczą dwie.
  • Grillowany kurczak słodko-kwaśny 2. Cebulę drobno ciekamy, czosnek kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia. Piwo łączymy z sosem sojowym i cukrem. Dodajemy cebule z czosnkiem i dokładnie mieszamy a następnie dodajemy do kurczaka z cytryną.
  • Grillowany kurczak słodko-kwaśny 3. Zostawiamy na przynajmniej kilka godzin np. na noc a najlepiej na 24h.
    Mięso odsączamy z marynaty i grillujemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub ruszcie przez kilka minut z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Pierś z kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować