Ćevapčići (Ćevapi) wołowo-wieprzowe

5 (2 ocen)

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Danie rodem z Bałkanów. Znane, w zależności od kraju pod różnymi nazwami. Przygotowane z kilku (a przynajmniej z dwóch) gatunków mięs mielonych lub siekanych. Rolowane na kształt małych "kiełbasek" czy też mini kebabów. Najczęściej grillowane i podawane w chlebkach pita, lepinii, tortilli czy po prostu z frytkami.

  • 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g mielonej wołowiny
    200 g mielonej wieprzowiny
    1 mała czerwona lub biała cebula
    2 duże ząbki czosnku
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1/3 łyżeczki ostrej papryki
    1/2 łyżeczki kminku
    sól (do smaku)
    świeżo zmielony czarny pieprz (do smaku)
    2 łyżki lodowatej wody
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Potrawy na grilla

Ćevapčići (ćevapi) wołowo-wieprzowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso przełożyć do miski. Cebulę posiekać drobno. Dodać do mięsa wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, sodę i wodę. Wyrobić całość dokładnie zwilżoną wodą dłonią. Odstawić do lodówki na ok. 2 godziny. Schłodzone mięso formować w małe, podłużne kotleciki i nadziewać je na patyczki do szaszłyków. Grillować na mocno rozgranym grillu z każdej strony.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować