Kruche ciasteczka Areias de Cascais

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ciasteczka pochodzą z kuchni portugalskiej. Oczywiście do receptury wprowadziłam własne zmiany. Ciasteczka są bez jajek i wychodzą bardzo kruche. Nie miałam limonki, więc dodałam skórkę z cytryny. Ciasteczka są bardzo słodkie i pięknie pachną. Długo utrzymują świeżość. Polecam na pyszny podwieczorek.

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    pół szklanki cukru
    25 dag masła 82 %
    skórka otarta z jednej cytryny

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    4 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Kruche ciasteczka areias de cascais - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulki, u mnie wyszło 24 sztuki. Układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Zachowujemy odstępy ponieważ one trochę się rozpłyną w pieczeniu.
  • 2. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 20-25 minut.
  • 3. Jeszcze ciepłe obtaczamy w cukrze.
  • 4. Podajemy i smacznego życzę.

Porady

Z tej receptury wychodzi 24 sztuki. Obtaczamy w jeszcze ciepłe w cukrze. Długo zachowują świeżość.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (159 ocen)

Kruche ciasteczka

To może cię zainteresować