Babeczki ponczowe z pomarańczową nutą

4.5 (199 ocen)

  • 40 min

Są doskonałe! Miękkie, nasączone aromatycznym ponczem. Doskonale smakują podane z łyżką serka mascarpone albo jogurtem greckim oraz owocami. Często je przygotowuję na rodzinne uroczystości i przyjęcia ze znajomymi.

  • 40 min

Składniki:

  • Babeczki:
    - 30 dag mąki,
    - 12 dag cukru,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szczypta soli,
    - opakowanie cukru wanilinowego,
    - 2 jajka,
    - 12 dag masła lub margaryny,
    - szklanka jogurtu naturalnego,
    - skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej pomarańczy.

    Poncz:
    - 100 ml soku z pomarańczy,
    - 100 ml wody,
    - łyżeczka drobno otartej z pomarańczy,
    - kieliszek rumu lub wódki*,
    - 1-2 łyżki likieru pomarańczowego*,
    - 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (ewentualnie białego).

    Ponadto:
    - tłuszcz i bułka tarta do foremek,
    - skórka pomarańczy do dekoracji.

    *W wersji dla dzieci: rum/wódkę zastąp taką samą ilością syropu z brzoskwiń z puszki wymieszanego z kilkoma kroplami oleju rumowego. Nie dodawaj już likieru pomarańczowego.
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki Poncz

Babeczki ponczowe z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową, dokładnie
    mieszamy.
    Masło roztapiamy, studzimy. Jajka miksujemy ze stopionym masłem i jogurtem
    naturalnym, wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy na gęste
    ciasto.
    Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (lub wgłębienia w formie do muffinek wykładamy papierowymi foremkami), napełniamy ciastem.
    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C, pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor. Studzimy.
  • 2. Przygotowujemy poncz: wodę zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Studzimy, dodajemy rum lub wódkę i likier pomarańczowy, dokładnie mieszamy.
  • 3. Ostudzone babeczki nakłuwamy w kilku miejscach, nasączamy przygotowanym ponczem i dekorujemy skórką z pomarańczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Alkohol Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować