Są doskonałe! Miękkie, nasączone aromatycznym ponczem. Doskonale smakują podane z łyżką serka mascarpone albo jogurtem greckim oraz owocami. Często je przygotowuję na rodzinne uroczystości i przyjęcia ze znajomymi.
40 min
Składniki:
Babeczki:
- 30 dag mąki,
- 12 dag cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 12 dag masła lub margaryny,
- szklanka jogurtu naturalnego,
- skórka otarta z 1 sparzonej i wyszorowanej pomarańczy.
Poncz:
- 100 ml soku z pomarańczy,
- 100 ml wody,
- łyżeczka drobno otartej z pomarańczy,
- kieliszek rumu lub wódki*,
- 1-2 łyżki likieru pomarańczowego*,
- 1-2 łyżeczki cukru trzcinowego (ewentualnie białego).
Ponadto:
- tłuszcz i bułka tarta do foremek,
- skórka pomarańczy do dekoracji.
*W wersji dla dzieci: rum/wódkę zastąp taką samą ilością syropu z brzoskwiń z puszki wymieszanego z kilkoma kroplami oleju rumowego. Nie dodawaj już likieru pomarańczowego.
Babeczki ponczowe z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy szczyptę soli, cukier, cukier wanilinowy i skórkę pomarańczową, dokładnie
mieszamy.
Masło roztapiamy, studzimy. Jajka miksujemy ze stopionym masłem i jogurtem
naturalnym, wlewamy do miski z sypkimi składnikami i mieszamy na gęste
ciasto.
Foremki na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (lub wgłębienia w formie do muffinek wykładamy papierowymi foremkami), napełniamy ciastem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 st.C, pieczemy przez ok. 20 minut na złoty kolor. Studzimy.
2.Przygotowujemy poncz: wodę zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórką z pomarańczy. Studzimy, dodajemy rum lub wódkę i likier pomarańczowy, dokładnie mieszamy.
3.Ostudzone babeczki nakłuwamy w kilku miejscach, nasączamy przygotowanym ponczem i dekorujemy skórką z pomarańczy.
Komentarze