Bardzo ciekawa zupa ze względu na połączenie tradycyjnej polskiej pomidorowej z orientalnym chilli, cytryną, krewetkami i rybą co razem daje wyśmienitą harmonię smaku z 'pazurem chilli'
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
- Filet rybny bez skóry np.z dorsza: 0.5 kilograma
- krewetki Black Tiger: 20 sztuk
- pomidory w puszce, krojone: 0.5 kilograma
- bulion warzywny lub drobiowy: 300 mililitrów
- sos rybny: 1.5 łyżki
- oliwa z oliwek Extra Vergin: 4 łyżki
- czosnek (drobno posiekany): 2 ząbki
- chilli: 1 sztuka
- duża cebula: 1 sztuka
- drobny makaron: 1 szklanka
- zioła prowansalkie: 2 łyżeczki
- sok z połowy cytryny: 1 sztuka
Pomidorowa rybno-krewetkowa z chilli i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie :
Krok 1 : Filet oczyścić z ości, umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę (2x2) i oprószyć solą. Krewetki obrać, wypatroszyć, osuszyć i wsypać do miski z rybą. Cebulkę posiekać w drobną kostkę i odstawić do oddzielnej miski. Czosnek posiekać i odłożyć na bok.
Krok 2 : W garnku rozgrzać łyżkę oliwy i wsypać cebulę. Po minucie dodać czosnek i smażyć aż będzie zeszklona. Dodać posiekane chilli i smażyć jeszcze minutę po czym wlać pomidory i zagotować.
Krok 3 : W dużym kubku połączyć bulion, sos rybny, resztę oliwy, sok z cytryny oraz zioła po czym wlać do garnka z gotującymi się pomidorami. Wsypać kluski i gotować 3-4 minuty po czym dodać rybę i krewetki, posolić według uznania i gotować kolejne 5-8 minut aż mięso się zetnie a kluski będą miękkie.
Podawać samą lub z większą ilością klusków lub czarnym pieczywem.
Komentarze