Pastitsio to prosta, wyborna, pachnąca oregano grecka makaronowa zapiekanka z mięsa wołowego, dojrzewających w słońcu pomidorów, aromatycznych czarnych oliwek i greckiego sera feta.
Pastitsio, czyli grecka zapiekanka z makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać drobno posiekaną cebulę
i czosnek, smażyć aż do zeszklenia. Następnie dodać pomidory, paprykę pokrojoną w kostkę, wlać wino, doprawić solą, pieprzem i oregano. Smażyć na wolnym ogniku około 15 minut okresowo mieszając.
2.Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie.
3.Sos beszamelowy:
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i całość mieszając podsmażyć, wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową i cały czas mieszać aż sos zgęstnieje.
4.Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem układać warstwami: połowa makaronu, połowa mięsa z warzywami, połowa sosu beszamelowego, reszta makaronu, reszta mięsa z warzywami i pozostały sos beszamelowy. Na wierzchu ułożyć pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta i pokrojone oliwki.
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Komentarze