Domowa pizza Margherita z sosem pomidorowym

5 (20 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Tyle się o niej naczytałam , tyle razy ją jadłam z niejednej pizzerii , że przyszła pora by ją zrobić . Wyszła naprawdę rewelacyjna :)))

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    zaczyn :
    30 g drożdży
    1 szczypta cukru
    1 łyżka mąki pszennej
    1/4 szklanki ciepłej wody
    Ciasto :
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/2 szklanki wody
    2 szczypty soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
    Sos pomidorowy :
    1 szklanka przecieru pomidorowego - u mnie własnej produkcji
    1/2 cebuli
    2 łyżki masła
    2 ząbki czosnku
    1 szczypta soli
    2 szczypty pieprzu
    bazylia
    tymianek
    Dodatkowo:
    150 g mozzarelli
    2 pomidory+ małe pomidorki
    listki bazylii
    oliwa z oliwek
    zioła - tymianek , oregano i bazylia suszone
    ser parmezan - tarty
Wystaw ocenę:

5 (20 ocen)

Zobacz również:

Sos pomidorowy Pizza

Domowa pizza margherita z sosem pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa pizza Margherita z sosem pomidorowym 1. Składniki zaczynu mieszam , odstawiam na ok . 15 minut . Do mąki dodaję zaczyn , oliwę , sól , wodę , zagniatam elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki , ciasto podsypuję mąką , nakrywam , pozostawiam na ok . godzinę do wyrośnięcia .
  • Domowa pizza Margherita z sosem pomidorowym 2. Na maśle szklę pokrojoną w kostkę cebulę , dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek , podsmażam , dodaję przecier , doprawiam solą , cukrem , pieprzem , posiekanym tymiankiem i bazylią , doprowadzam do zagotowania . Pół sosu miksuję blenderem , odstawiam .
  • Domowa pizza Margherita z sosem pomidorowym 3. Ciasto przekładam na blaszkę , rozciągam palcami tworząc koło . Ciasto smaruję sosem nie zmiksowanym , obkładam plasterkami mozzarelli , plasterkami pomidorów i małymi pomidorkami . Całość skrapiam oliwą z oliwek , piekę ok . 15 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni . Lekko osypuję ziołami , parmezanem i listkami bazylii , u mnie odmiana o drobnych listkach ale bardzo aromatyczna. Podaję z sosem zmiksowanym .

Porady

Ja użyłam mieszanki pomidorów z własnego warzywniaka :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować