Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: pomidory truskawkowe

Pomidory truskawkowe nie są zbyt popularne w Polsce. Gdy trafią do kuchni, najczęściej wykorzystywane są do przygotowania zup. Nie należy jednak nie doceniać tego wyjątkowego warzywa, bo jego kulinarne zastosowanie wykracza dalece poza popularną pomidorową. Charakteryzują się wyjątkowym smakiem, a dość nietypowy kształt sprawia, że zasadzone w przydomowej szklarni lub ogrodzie mogą też pełnić funkcję dekoracyjną. Czym charakteryzuje się ta odmiana? Jakie ma właściwości odżywcze i jak wykorzystać ją w swojej kuchni?

Wydawałoby się, że pomidor to po prostu pomidor. Ilość odmian tego warzywa jest jednak przytłaczająca, a każda z nich charakteryzuje się unikalnymi walorami, nie tylko wizualnymi, ale także (a raczej przede wszystkim) smakowymi. Co wyróżnia odmianę truskawkową na tle pozostałych? Spieszymy z odpowiedzią.

liczba przepisów: 49

Czym wyróżniają się pomidory truskawkowe?

Całkiem sporo na temat pomidorów truskawkowych mówi ich nazwa. Ta odmiana charakteryzuje się nieco stożkowym kształtem, zwężającym się ku dołowi. To sprawia, że pomidory truskawkowe nasuwają jednoznaczne skojarzenia właśnie z truskawkami. Dodatkowo, typowa dla tego gatunku jest też wyrazista i głęboka czerwona barwa. Jeden pomidor osiąga masę od 15 do 20 g.

W kwestii smaku pomidory truskawkowe to sama słodycz. To jedna z najsłodszych odmian, dzięki czemu mogą wzbogacić i uatrakcyjnić wiele dań.

Pomidory truskawkowe są odmianą gruntową, ale mogą być też uprawiane w tunelach foliowych i w donicach. To sprawia, że podobnie jak wiele odmian koktajlowych, pomogą nam zamienić kawałek ziemi pod domem w mały ogródek warzywny, tym bardziej, że ich właściwości dają im sporą odporność na trudne warunki. Wypada też podkreślić, że nie tyka ich większość chorób charakterystycznych dla pomidorów, więc opryski można ograniczyć do absolutnego minimum.

Jakie wartości odżywcze mają pomidory truskawkowe?

Pomidory truskawkowe mają zbliżone wartości odżywcze do pozostałych odmian. Wartość energetyczna tego warzywa to 15 kcal na każde 100 g. Zawartość węglowodanów to natomiast 3,6 g, a białka - 0,9 g.

Nie zapominajmy o zawartości cennych witamin i innych mikroelementów. Pomidory truskawkowe są bogatym źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A, C, E oraz K. Zawierają spore ilości cynku, fosforu, magnezu, potasu, żelaza, wapnia i sodu. Mając to wszystko na uwadze, warto włączyć to warzywo do swojej diety nie tylko ze względu na wyśmienite walory smakowe. Pomidorów po prostu nie może zabraknąć w zdrowym, prawidłowo skomponowanym jadłospisie.

Co zrobić z pomidorów truskawkowych?

Kulinarnych zastosowań pomidora truskawkowego jest nieskończenie wiele. Już same w sobie smakują wyśmienicie, więc doskonale sprawdzają się w roli szybkiej, zdrowej i niezwykle smacznej przekąski. Można je pokroić i ułożyć na kanapce lub dodać do wrapa. Świetnie sprawdzą się też w każdej sałatce, jeżeli tylko pomidory zostały ujęte w przepisie.

Świeże pomidory truskawkowe doskonale nadają się na letnią zupę pomidorową. Warto je wypróbować, bo naturalna słodycz tego warzywa może odmienić tą prostą i popularną potrawę nie do poznania. Wraz z innymi odmianami, można dodać je do domowego leczo, zapiekanki mięsno-warzywnej i ułożyć na cieście do pizzy.

Mając na uwadze słodycz pomidorów koktajlowych, warto przygotować z nich świeży sok. Domowy wyrób smakuje obłędnie, a nie bez znaczenia są też jego walory zdrowotne. Latem, gdy z nieba leje się żar, a nasz organizm traci cenne elektrolity i inne ważne mikroelementy, nic nie nawadnia tak skutecznie, jak sok ze świeżych pomidorów.

Właściwie nie ma ograniczeń w kwestii kulinarnego wykorzystania pomidorów truskawkowych. Możesz bez obaw dodawać je do wszystkich potraw, w których stosujesz inne odmiany. Nie zapominaj jednak, że tak przygotowane danie będzie nieco słodsze.

Kiedy jest sezon i ile kosztują pomidory truskawkowe?

Pomidory truskawkowe to odmiana wczesna, którą wysiewa się już w marcu i kwietniu. W maju, sadzonki trafiają do gruntu. Zbiory odbywają się od lipca do września. Średnia cena za 1 kg zamyka się w przedziale od 7 do 9 zł.