Spätzle orkiszowe w sosie kurkowym

3 (1 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Spätzle wywodzą się z kuchni niemieckiej, z południowej części. To niewielkie kluseczki przygotowane z mąki i jajek. Kluseczki mają być lejące, do ich przygotowania Niemcy najczęściej używają specjalnej maszynki - Spätzlepresse. Można też sobie poradzić używając deski i noża.

  • 30 min

Składniki:

  • Spätzle:
    300 g mąki orkiszowej typ 1050
    3 jajka
    1 łyżeczka soli
    200 ml wody

    Sos kurkowy:
    250 g kurek
    50 g suszonych pomidorów z zalewy
    1 cebula
    250 g słodkiej śmietanki
    masło, olej
    sól, pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Spätzle orkiszowe w sosie kurkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto na spätzle 1. Składniki na spätzle wymieszaj razem, wybijaj łyżką, aż utworzą się na powierzchni ciasta pęcherzki powietrza.
  • Ścinanie klusek 2. W dużym garnku zagotuj wodę, lekko posól. Część ciasta na kluski przełóż na deskę i szerokim nożem ścinaj małe kluski bezpośrednio na wrzątek. Przemieszaj i jak wypłyną gotuj do 2 minut. Odcedzaj i zaraz przelewaj zimną wodą.
  • Oczyszczone kurki 3. Kurki oczyść, można pędzelkiem na sucho albo zanurzyć na krótko w osolonej zimnej wodzie.
  • Sos kurkowy 4. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Pomidory suszone również posiekaj drobno. Na patelni rozpuść 2-3 łyżki masła, dodaj 1 łyżkę oleju. Wrzuć cebulę i przesmaż, aż się zeszkli, dodaj pomidory, podsmażaj chwilę. Dodaj kurki i smaż całość ok. 10 minut. Dodaj śmietankę i redukuj sos na wolnym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Sos dopraw solą i pieprzem. Podawaj z podsmażonymi na maśle kluseczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki Suszone pomidory

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_10-16

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Austriacka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować