Halva z semoliny

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Arabskie słowo „halva” oznacza słodkie. Taki jest właśnie deser pachnący pomarańczą, cynamonem i prażonymi orzechami. Halva to tradycyjny przysmak kuchni krajów śródziemnomorskich.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 50 g masła
    100 g semoliny/kaszy manny
    100 g cukru
    200 ml wody
    30 g migdałów w płatkach lub słupkach
    30 g orzechów włoskich
    25 g rodzynek
    otarta skórka ze sparzonej pomarańczy
    pół łyżeczki cynamonu
    pół łyżeczki zmielonych goździków
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Halva z semoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Halva z semoliny 1. Migdały i orzechy prażymy na patelni i odstawiamy do wystudzenia. W rondelku roztapiamy masło. Dodajemy semolinę i cały czas mieszamy do momentu, w którym semolina zacznie trochę brązowieć. Dodajemy resztę składników z wyjątkiem wody (część orzechów i skórki zostawiamy do dekoracji) i cały czas mieszamy. Na koniec delikatnie cały czas mieszając wlewamy wodę i gotujemy. Po chwili semolina wchłonie wodę i zacznie przywierać do garnka dlatego cały czas intensywnie ją mieszamy. Gdy masa będzie zwarta i przy mieszaniu cała będzie odchodzić od ścianek garnka przekładamy ja do metalowej miseczki i zostawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu metalową miskę możemy umieścić nad parą co ułatwi wyjęcie halvy. Miskę przykrywamy talerzem i obracamy tak żeby halva znalazła się na talerzu. Dekorujemy prażonymi orzechami i skórką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka

Podobne przepisy

4.48 (145 ocen)

Opublikowany w Magazynie
image-18jpjs9

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
gnochi

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

ZAPIEKANE GNOCCHI Z SEMOLINY

viki2903 ZAPIEKANE GNOCCHI Z SEMOLINY 3 godz.

To może cię zainteresować