Eklerki z kremem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodą zagotować w garnku z masłem i cukrem. Następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy (na małym już ogniu ) aż ciasto będzie jednolite i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
2.Do lekko przestudzonego ciasta dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia się składników.
3.Ciasto przekładamy do szprycy lub obciętego woreczka foliowego i wyciskamy ok. 18 zgrabnych eklerków na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia . Należy pamiętać o sporych odstępach ponieważ ciasto mocno rośnie .
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 25 minut . Po upieczeniu eklerki studzimy na kratce z piekarnika.
4.Mleko podgrzewamy i dodajemy pokruszoną czekoladę . Mieszamy i podgrzewamy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji polewy.
Krem przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu.
5.Ostudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na połówki. Napełniamy gotowym kremem . Najlepiej wykorzystać do tego szprycę lub woreczek.
6.Napełnione kremem eklerki polewamy ostygnięta polewą i gotowe. Smacznego.
Porady
Zamiast polewą eklerki można posypać cukrem pudrem.
Komentarze