Bolognese emigranta

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Co przyrządziłby emigrant z Meksyku po przyjeździe do Włoch? Z pewnością połączyłby najlepsze smaki obydwu krajów i przygotował sos bolognese zapiekany po ciastem kukurydzianym z parmezanem!

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mięso mielone wołowo - wieprzowe (może być samo wołowe): 500 gramów
    - krojone pomidory z puszki: 400 gramów
    - marchewka: 2 sztuki
    - pietruszka korzen mała: 1 sztuka
    - seler: 0.25 sztuki
    - por: 0.5 sztuki
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
    - sól, pieprz, zioła prowansalskie, imbir, papryka słodka: 1 szczypta
    - polenta: 0.5 szklanki
    - mąka pszenna: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - maślanka: 0.25 szklanki
    - olej roślinny: 4 łyżki
    - masło stopione: 4 łyżki
    - parmezan tarty: 75 gramów
    - Jajko: 1 sztuka
    - sól: 1 szczypta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Polenta

Bolognese emigranta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa korzeniowe, por i cebulę pokroiłby w drobną kostkę, a czosnek wycisnął. Cebulę i por zeszkliłby na oliwie, dodał czosnek i resztę warzyw i smażył ok. 10 minut, aż lekko zmiękną.
  • 2. Do warzyw dodałby mięso i smażył, aż straci różowy kolor, później dodałby pomidory, doprawił do smaku i dusił ok. 10 minut. Następnie odstawiłby sos do wystudzenia.
  • 3. Teraz zająłby się przygotowaniem ciasta. W jednej misce wymieszałby wszystkie sypkie składniki ciasta, czyli polentę, mąkę, sól i proszek do pieczenia, a w drugiej wszystkie mokre, a zatem maślankę, tłuszcze, ser i jajko.
  • 4. Później rozgrzałby piekarnik do ok. 200 stopni. Wystudzony sos przyłożyłby do żaroodpornego naczynia. Następnie szybko połączyłby wszystkie składniki ciasta, mokre wyłożył na sos i wstawił do piekarnika na ok. 40 minut, aż ciasto się zrumieni.
  • 5. Gorące wyjąłby z piekarnika i delektowałby się wyborną mieszanką smaków (do tego pewnie podałby salsę ze świeżych pomidorów lub innych warzyw, żeby silniej zaznaczyć ojczyste wpływy). Czytelnikom radziłabym zrobić to samo;-)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Mięso mielone wołowe Mięso mielone Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Włoska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować