Wellington - pomysł na polędwiczkę

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Uproszczona wersja słynnych polędwiczek Wellington serwowanych m.in. w Anglii czy Francji. Są idealne na wykwintny obiad lub kolację.Przepis z bloga: www.poezja-smaku.pl

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • POLęDWICZKI::
    - polędwiczki wieprzowe (można użyć także jednej, wołowej): 2 sztuki
    - ciasto francuskie: 1 sztuka
    - cebula (duża): 1 sztuka
    - pieczarki: 250 gramów
    - tymianek świeży lub suszony: 1 szczypta
    - rozmaryn świeży lub suszony: 1 szczypta
    - masło: 1 łyżka
    - olej do smażenia: 1 łyżka
    - żółtko jajka (do posmarowania): 1 sztuka
    SOS::
    - masło: 60 gramów
    - czerwone wino: 50 mililitrów
    - bulion wołowy: 1 szklanka
    - śmietanka: 100 mililitrów
    - mąka: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wellington - pomysł na polędwiczkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od obrania i pokrojenia drobno pieczarek – można też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić w malakserze. Następnie kroimy cebulę w kostkę.
  • 2. Pieczarki z cebulą podsmażamy na oleju z łyżką masła. Smażymy je ok. 10 minut, po czym solimy do smaku i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  • 3. Teraz bierzemy się za smażenie polędwiczek – jeśli są bardzo długie możemy je przekroić na pół – wtedy zmieszczą się w całości na patelni. Polędwiczki posypujemy tymiankiem i rozmarynem, i kładziemy na bardzo gorący olej. Smażymy z każdej strony – ale niezbyt długo, wystarczy po 30 sek. na każdą z 4 stron. Polędwiczka może pozostać różowa w środku – dojdzie w piekarniku. Polędwiczki odkładamy i solimy (już po usmażeniu).
  • 4. Nagrzewamy piekarnik do 190-200ºC. Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy je tak, aby można było w nie całkowicie zawinąć wszystkie polędwiczki. Na ciasto nakładamy zimne już pieczarki i rozsmarowujemy. Kładziemy polędwiczkę i zlepiamy wszystkie brzegi tak, aby cała polędwiczka była zakryta. Polędwiczki układamy łączeniem ciasta do dołu na blasze z papierem do pieczenia. Jeśli zostało nam ciasta francuskiego, a chcemy podać polędwiczki gościom, możemy z niego wyciąć ozdobne wzory (np.: serduszka na romantyczną kolację) i poukładać na wierzchu. Ja wycięłam liście. Ciasto smarujemy żółtkiem i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika. Przed podaniem kroimy na grube plastry.
  • 5. Polędwiczki zazwyczaj polewamy sosem pieczeniowym. Wystarczy na patelnię po smażeniu polędwiczek dodać 1/4 kostki masła, 50 ml czerwonego wina (opcjonalnie), szklankę bulionu wołowego i zagęścić śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami mąki. Można też skorzystać z sosu z gotowej kostki pieczeniowej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Angielska Francuska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować