Uproszczona wersja słynnych polędwiczek Wellington serwowanych m.in. w Anglii czy Francji. Są idealne na wykwintny obiad lub kolację.Przepis z bloga: www.poezja-smaku.pl
Wellington - pomysł na polędwiczkę - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od obrania i pokrojenia drobno pieczarek – można też zetrzeć je na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnić w malakserze. Następnie kroimy cebulę w kostkę.
2.Pieczarki z cebulą podsmażamy na oleju z łyżką masła. Smażymy je ok. 10 minut, po czym solimy do smaku i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3.Teraz bierzemy się za smażenie polędwiczek – jeśli są bardzo długie możemy je przekroić na pół – wtedy zmieszczą się w całości na patelni. Polędwiczki posypujemy tymiankiem i rozmarynem, i kładziemy na bardzo gorący olej. Smażymy z każdej strony – ale niezbyt długo, wystarczy po 30 sek. na każdą z 4 stron. Polędwiczka może pozostać różowa w środku – dojdzie w piekarniku. Polędwiczki odkładamy i solimy (już po usmażeniu).
4.Nagrzewamy piekarnik do 190-200ºC. Ciasto francuskie rozwijamy. Kroimy je tak, aby można było w nie całkowicie zawinąć wszystkie polędwiczki. Na ciasto nakładamy zimne już pieczarki i rozsmarowujemy. Kładziemy polędwiczkę i zlepiamy wszystkie brzegi tak, aby cała polędwiczka była zakryta. Polędwiczki układamy łączeniem ciasta do dołu na blasze z papierem do pieczenia. Jeśli zostało nam ciasta francuskiego, a chcemy podać polędwiczki gościom, możemy z niego wyciąć ozdobne wzory (np.: serduszka na romantyczną kolację) i poukładać na wierzchu. Ja wycięłam liście. Ciasto smarujemy żółtkiem i wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika. Przed podaniem kroimy na grube plastry.
5.Polędwiczki zazwyczaj polewamy sosem pieczeniowym. Wystarczy na patelnię po smażeniu polędwiczek dodać 1/4 kostki masła, 50 ml czerwonego wina (opcjonalnie), szklankę bulionu wołowego i zagęścić śmietanką wymieszaną z 2 łyżkami mąki. Można też skorzystać z sosu z gotowej kostki pieczeniowej.
Komentarze