Wykwintne carpaccio

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Niecodzienne połączenie składników tworzy niepowtarzalną kompozycję smakową. Jest to danie stworzone dla ludzi otwartych no nowe doznania kulinarne. Tego smaku nie da się opisać, trzeba go poczuć.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - polędwica wołowa solona: 200 gramów
    - sałata lodowa mała główka: 1 sztuka
    - pomidory koktajlowe lub cherry: 200 gramów
    - jabłko (najlepiej zielone): 1 sztuka
    - ser parmezan w kawałku: 10 dekagramów
    - prażone pestki dyni (można zastąpić prażonymi pestkami słonecznika): 10 dekagramów
    - opcjonalnie oliwa z oliwek: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Polędwica Przystawki

Wykwintne carpaccio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę pokroić ostrym nożem na cieniutkie plasterki. Powinny być grubości papierowej kartki. Jeśli będziemy mieli z tym problemy, można włożyć polędwicę do zamrażarki na około pół godziny, mięso stężeje i dzięki temu będzie łatwiej je pokroić.
  • 2. Sałatę umyć, osuszyć, liście porwać na kawałki. Ułożyć na talerzach tak, aby całe dno było przykryte
  • 3. Na liściach sałaty rozrzucić pokrojoną polędwicę.
  • 4. Pomidory koktajlowe umyć, osuszyć i pokroić na połówki. Ułożyć na sałacie i polędwicy. Uwaga! Nie zdejmujemy skórek.
  • 5. Jabłko umyć osuszyć. Usunąć gniazdo nasienne. Nieobrany owoc podzielić na ósemki. Następnie każdą ósemkę pokroić na plasterki. Ułożyć je na talerzach z polędwicą.
  • 6. Parmezan zetrzeć na tarce do krojenia warzyw w plastry. Rozsypać na sałatce. Używamy także okruszków, które pozostaną po utarciu.
  • 7. Całość posypać prażonymi pestkami dyni lub słonecznika.
    Danie prezentuje się wspaniale i tak samo smakuje.
  • 8. Dla wielbicieli śródziemnomorskich smaków możemy skropić sałatkę oliwą z oliwek. Oczywiście najlepszym wyborem będzie oliwa z pierwszego tłoczenia Extra Virgen.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować