Sajgonki po Polsku

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Sajgonki to danie Azjatyckie. Mają postać naleśniczków z nadzieniem mięsno-warzywnym lub krewetkowym, zazwyczaj jedzone jako zakąska z różnego rodzaju sosami i dipami. Przedstawiona forma to zmieniony oryginalny przepis na tańszy odpowiednik oraz surowce powszechne oraz dostępne w Polsce

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Papier ryżowy
    marchewka
    cebula
    pieczarki
    boczek
    sos sojowy lub przyprawa w płynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sajgonki Sosy Przekąski

Sajgonki po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Warzywa 1. KROK 1
    przeprowadzamy obróbkę wstępną warzyw a następnie kroimy cebulę w piórka, pieczarki w cienkie paski oraz marchew na tzw. zapałki Smażymy boczek na bekon i studzimy
  • Zawijanie 2. KROK 2

    Namaczamy w letniej wodzie papier ryżowy i układamy na nim kolejno, bekon, pieczarki, cebulę i marchewkę, następnie zawijamy bardzo ciasno, podobnie jak gołąbka lub krokiet
  • Smażenie 3. KROK 3

    Tak zwinięte sajgonki smażymy na rozgrzanym tłuszczu ok. 3 minuty z każdej strony aż przybiorą złoty kolor
  • Propozycja podania 4. KROK 4

    Podanie jest dowolne, najlepiej smakuje na ciepło z dipem lub sosem, moim ulubionym jest sos sojowy

Porady

sajgonki w papierze ryżowym należy zawijać jak najciaśniej

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować