Ciasto kubanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno dodajemy stopniowo cukier następnie żółtka i małym strumieniem wlewamy zimną bazę czekoladową. Zmniejszamy obroty robota wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem i sodą i delikatnie miksujemy do momentu połączenia się mąki z masą biszkoptowym. Pieczemy góra-dół w 180 stopniach około 30 minut.
W garnku zagotowujemy szklankę mleka. W misce rozrabiamy resztę mleka z cukrem, mąkami i żółtkami. Wlewamy do gotującego się mleka i studzimy do zimnego. Margaryna w temperaturze pokojowej ucieramy dodajemy stopniowo zimna masę i nutelle. Mieszamy tak aby wszystko się połączyło i dodajemy posiekane orzechy.
Wystudzony biszkopt można lekko nasączyć kawą rozpuszczalną. Na to wykładamy masę kakaowo- orzechową. Na masę wykładamy herbatniki, które lekko smarujemy pędzelkiem namoczony w mleku. Na herbatniki nakładamy powidła i to przykrywamy herbatnikami czekoladowymi które również można przesmarować lekko mlekiem. Na koncu ubijamy śmietanę z cukrem pudrem i sztywną pianę wykładamy na herbatniki posypujemy startą czekoladą. Ciasto studzimy.
Komentarze