Bożonarodzeniowe makówki

4.5 (173 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mak, miód, chrupiące migdały, orzechy i orzeźwiająca skórka pomarańczowa to typowe smaki i aromaty nadchodzących Świąt Bożego Narodzenia. Ja postanowiłam je połączyć w jedną całość czego efektem są słodkie, makowe desery z dodatkiem waniliowego budyniu i kawałków pieczywa w postaci zaplecionego warkocza. Świetnie sprawdzą się do świątecznej kawusi z najbliższymi.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 4 pucharki)
    Masa makowa:
    150g mielonego maku
    400ml mleka
    30g masła
    40g cukru
    2 łyżki miodu
    kilka kropel aromatu migdałowego
    30g orzechów włoskich
    30g rodzynek
    40 migdałów
    30g skórki pomarańczowej
    20g suszonej żurawiny

    Budyń:
    1 budyń waniliowy
    2 łyżki cukru
    400ml mleka

    Dodatkowo:
    1 mała chałka
    1 łyżeczka maku
    żurawina i migdały do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery Makówki Maki

Bożonarodzeniowe makówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałkę pokroić na plasterki.
  • 2. Orzechy i migdały drobno posiekać.
  • 3. Masa makowa:
    Mak zalać mlekiem, dodać masło, zagotować i gotować około 15 minut. Następnie dodać cukier, miód, aromat migdałowy, orzechy, migdały, rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Całość dokładnie wymieszać i pozostawić do wystygnięcia.
  • 4. Budyń:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, a w pozostałej rozpuścić budyń, dokładnie wymieszać, wlać na gotujące się mleko i chwilę gotować.
  • 5. Składniki układać warstwami w pucharkach:
    Kromki chałki, masa makowa, budyń, kromki chałki, mak i na wierzchu resztę budyniu. Wierzchu posypać suchym makiem, udekorować żurawiną i migdałami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować