podroby

Co to są podroby?

Czym właściwie są podroby? To nic innego, jak jadalne narządy wewnętrzne zwierząt, czyli części ciała inne niż mięśnie i kości, nadające się do przygotowania i spożycia. Pozyskiwane są z różnych gatunków rzeźnych, ale najczęściej jada się narządy świń, krów, drobiu (dominują kurze, ale podroby z kaczki i podroby z gęsi też cieszą się dużą popularnością) i jagniąt.

Czy podroby to mięso?

Coraz częściej można spotkać się z opinią, że podroby to nie mięso. Nic bardziej mylnego. Podroby to też mięso, w dodatku pełnowartościowe. Na podstawie ich walorów odżywczych i przydatności w kuchni, należy dzielić je na cztery klasy:

  • klasa I - do tej kategorii zalicza się wątroba i mózg,
  • klasa II - ta kategoria obejmuje serca, nerki i ozory,
  • klasa III - to żołądki, śledziony, flaki i płuca,
  • klasa IV - to ogony, wymiona, nogi i głowy.

Jak widać, różnorodność podrobów jest duża. Im wyższa klasa mięsa, tym cenniejsze są jego właściwości. Kategoryzowanie go jako żywność niskiej kategorii to spory błąd, o czym można przekonać się, odwiedzając jedną z wielu renomowanych restauracji. Studiując menu, szybko zauważymy, że dania z podrobów królują w karcie i wbrew "pospolitości" składnika głównego, wcale nie należą do tanich.

Czy podroby są zdrowe?

Podroby charakteryzują się wyjątkowym smakiem, ale nie jest to ich jedyna mocna strona. Trzeba podkreślić, że są też wyjątkowo korzystne dla naszego zdrowia. Wynika to z wysokiej zawartości ważnych pierwiastków i witamin, wśród których należy wymienić:

  • witaminy A, B, D, E i K,
  • żelazo,
  • miedź,
  • fosfor,
  • magnez,
  • aneurynę.

Spożywanie podrobów jest zalecane jako element profilaktyki i wspomagania terapii wielu schorzeń, w tym niedokrwistości. Niektórzy naukowcy są zdania, że regularne jedzenie podrobów może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów i choroby Alzheimera.

Nie są to jedyne korzyści zdrowotne wynikające z wprowadzenia podrobów do jadłospisu. Ze względu na wysoką zawartość witaminy D, wspomagają pracę układu immunologicznego. Witamina A wywiera korzystny wpływ na skórę, regulując funkcję gruczołów łojowych i stymulując odnowę komórkową. Obecny w podrobach koenzym Q10 reguluje ciśnienie krwi, i korzystnie wpływa na kondycję naczyń krwionośnych. Wysoka zawartość kwasu foliowego jest wyjątkowo korzystna dla kobiet ciężarnych i karmiących. W tym przypadku nie obejdzie się jednak bez konsultacji z lekarzem, ponieważ obecność witaminy A może wywierać niekorzystny wpływ na ciążę.

Jak wykorzystać podroby?

Zdrowotne zalety podrobów można mnożyć, nie zapominajmy jednak o ich walorach smakowych i łatwości wykorzystania w kuchni. Pasztet z podrobów smakuje wybornie (zwłaszcza jeżeli zawiera podroby z królika). Zrobimy z nich farsz do krokietów lub pierogów, dodamy je do różnych zup i nafaszerujemy nimi inne mięsa.

Nie zapominajmy jednak, że podroby doskonale sprawdzą się jako główne danie obiadowe. Za przykład niech posłuży wyśmienita wątróbka z jabłkami lub doskonały gulasz z żołądków. Ozorki, serca i nerki można serwować w towarzystwie najróżniejszych sosów, podobnie jak móżdżki. Podroby, zwłaszcza żołądki i ozorki, można też serwować jako dania na zimno w galarecie.

Warto pamiętać, że podroby cechują się krótszym terminem przydatności do spożycia. Z tego względu, najlepiej przygotować je tuż po zakupie, nie zapominając o dokładnym wypłukaniu mięsa i usunięciu części niejadalnych.

Polecane przepisy

Liczba przepisów: 539

4.5 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Żołądki z pieczarkami

5 (199 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ryżanka z serduszkami

To może cię zainteresować