Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami

4.5 (179 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Podpłomyk pizzą nie jest to jednak godnie może nam pizzę zastąpić, a co najważniejsze przygotowuje się go szybko i możemy na nim położyć co tylko nam się wymarzy (lub co mamy w lodówce ).

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Podpłomyk:
    1 szklanka mąki
    Szczypta soli
    1 łyżka oliwy z oliwek
    ¼ szklanki wody
    Dodatki:
    1 kulka sera burrata
    2-3 plasterki prosciutto
    4-6 pomidorków koktajlowych 9najlepiej różnych kolorów)
    Kilka listków bazylii
    1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Podpłomyk z burratą, prosciutto i pomidorkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski mieszamy z solą dodajemy oliwę i wodę mieszamy – ciasto przenosimy na blat podsypany mąką i zagniatamy jednolite , elastyczne ciasto. Jeśli ciasto klei nam się do ręki podsypujemy je mąką. Zagniecione ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości około 0,5 cm – wielkość dowolna ale taka aby zmieściła się na patelnie.

    Rozwałkowany placek przekładamy na rozgrzaną patelnie i smażymy go około 2-4 minut z każdej strony lub do momentu ładnego zarumienienia.

    Usmażony podpłomyk przenosimy na blachę wyłożoną pergaminem. Podpłomyk skryjemy oliwą z oliwek i układamy na nim pokrojoną w plasterki burratę i pokrojone pomidorki. Podpłomyk wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 5 minut lub do momentu kiedy ser z wierzchu się rozpuści i zacznie się rumienić.

    Podpłomyk wyjmujemy, układamy na min plasterki prosciutto i listki bazylii, skrapiamy oliwą, kroimy na kawałki i serwujemy.

    Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bazylia Pomidor Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować