Wielkanocny zakwas na żurek na płatkach owsianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużego, wyparzonego słoja wsypujemy płatki owsiane, dodajemy obrane ząbki czosnku z całej główki, dodajemy zmielone ziele angielskie (można dać całe, ze zmielonym moim zdaniem jest bardziej aromatyczny), jagody jałowca oraz liście laurowe.
Całość zalewamy przegotowaną, dość ciepłą wodą (około czterdziestu stopni), następnie przykrywamy gazą i stawiamy w ciepłym miejscu na pięć dni.
Każdego dnia czystą, drewnianą łyżką mieszamy zakwas.
Następnie wyciągamy liście laurowe i wyławiamy jagody jałowca. Całą resztę miksujemy i rozlewamy do dwóch - trzech buteleczek. Możemy podarować komuś bliskiemu, z kim nie będziemy mieli okazji spotkać się przy świątecznym stole. ;)
Porady
*Można użyć połowy podanych w przepisie składników, u nas po prostu są sami żurkożercy. ;)
Komentarze