Indyjska Poha

4.5 (180 ocen)

Często jadana jako śniadanie lub przekąska

Składniki:

  • 2 szklanki płatków ryżowych
    1 cebula drobno posiekana
    1 łyżeczka nasion gorczycy
    1/4 szklanki orzeszków ziemnych, nie solonych
    1/2 łyżeczki kurkumy
    1-2 papryczki chili,jeśli nie lubicie zbyt pikantnych potraw lub nie możecie ich jeść możecie użyć zwykłej papryki
    1/2 łyżeczki cukru
    1/2 łyżeczki kuminu
    szczypta soli
    kilka liści pietruszki lub kolendry
    kilka liści curry
    sok z cytryny lub limonki do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Indyjska poha - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Płatki przepłucz zimną wodą i odstaw na 10 minut.
    Na patelni rozgrzej tłuszcz. Dodaj nasiona gorczycy,orzechy,kumin,kurkumę i podsmaż przez chwilę.
    Dodaj cebulę,paprykę,sól. Kiedy cebula ładnie się zeszkli dodaj liście curry,cukier i wymieszaj.
    Dodaj osączone płatki ryżowe,wymieszaj.
  • 2. Przykryj,zmniejsz ogień i gotuj przez około 3-4 minuty.
    Gotowe płatki przełóż do miseczek. Podawaj z kolendrą i sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować